| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 33
First pagePrevious page1234Next pageLast page
1.
2.
SPIROMETRIJA
Mojca Žunkovič, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu obravnavam metodo za merjenje pljučnih volumnov in pretokov - spirometrijo. Najprej na kratko predstavim mehaniko dihanja z vidika fizike. Nato pojasnim spirometrijo in metode, ki se uporabljajo pri spirometriji. S pomočjo anemometra izvedem meritev pljučne funkcije. Omenjena priprava je zgrajena iz pihalne cevi in anemometra, ki deluje na principu »vroče žice«. Ker je težava pri večini anemometrov ta, da imajo prepočasen čas zajemanja vrednosti in so rezultati lahko nenatančni, smo naše izmerjene vrednosti primerjali z meritvami v pulmološki ambulanti, ki jih je izvedla zdravnica, specialistka pulmologije. Na ta način smo lahko ovrednotili natančnost naših izmerjenih podatkov.
Keywords: spirometrija, spirometer, pljučni volumen, pljučna kapaciteta, anemometer
Published: 04.01.2010; Views: 4911; Downloads: 898
.pdf Full text (5,79 MB)

3.
SPEKTROFOTOMETRIČNO MERJENJE FLUORESCENCE, FOSFORESCENCE IN SIPANJA
Lucija Švent, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu obravnavamo energijska stanja v atomih in molekulah, lastnosti fluorescence, fosforescence ter sipanja kot prehode med molekulskimi energijskimi stanji. Opišemo tudi Beer-Lambertov zakon za vse tri pojave. Meritve opravimo s spektrofotometrom MUT Tristan Light in s preoblikovano transmisijsko komoro. Oprema je bila nabavljena v okviru Norveškega finančnega mehanizma. Z meritvami pokažemo Stokesov premik za fluorescenco, spektralni maksimum za fosforescenco in odvisnost intenzitete sipane svetlobe od valovne dolžine. Z meritvami tudi pokažemo, da je prek Beer-Lambertovega zakona mogoče izračunati neznano koncentracijo raztopine tudi iz gostot fluoresciranega oziroma sipanega svetlobnega toka vzorcev. Del diplomskega dela je namenjen zgodovini raziskovanj pojavov in njihovim aplikacijam v moderni znanosti.
Keywords: spektrofotometer, fluorescenca, fosforescenca, sipanje, absorpcija, Beer-Lambertov zakon, energijski nivoji
Published: 16.05.2012; Views: 1828; Downloads: 416
.pdf Full text (2,78 MB)

4.
PLINSKA KROMATOGRAFIJA Z MASNO SPEKTROMETRIJO – PRIMER KVALITATIVNE ANALIZE PROSTIH MAŠČOBNIH KISLIN V KRVNI PLAZMI ČLOVEKA
Blaž Preložnik, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu obravnavamo plinsko kromatografijo v povezavi z masno spektrometrijo in njeno aplikacijo na kvalitativno določanje vsebnosti prostih maščobnih kislin v krvni plazmi človeka. Diploma je sestavljena iz dveh delov. V teoretičnem delu na splošno predstavimo masno spektrometrijo in kromatografijo, pri čemer dajemo poudarek masni spektrometriji v povezavi s plinsko kromatografijo, saj so na takšni napravi opravljene kasnejše meritve. Opišemo najpogosteje uporabljene metode priprave vzorca, injiciranja, kromatografije, ionizacije in masne analize. V praktičnem delu pa opišemo postopke analize prostih maščobnih kislin v krvni plazmi in meritve s plinskim kromatografom in masnim spektrometrom v lasti Fakultete za naravoslovje in matematiko. Oprema je bila kupljena v okviru Norveškega finančnega mehanizma. Z meritvami določimo masne spektre estrov maščobnih kislin v referenčnem vzorcu, ki vsebuje 37 različnih komponent. Identificiramo jih 23 od 37. Nato analiziramo vzorce, pridobljene iz krvne plazme človeka in opravimo primerjavo. Vzorce pripravimo po dveh načinih, pri čemer ločimo že v plazmi esterificirane in neesterificirane proste maščobne kisline. Na podlagi primerjave izmerjenih masnih spektrov z referenčnimi masnimi spektri iz knjižnice in iz referenčne meritve pokažemo, katere proste maščobne kisline so vsebovane v vzorcu krvne plazme. Z meritvami pokažemo, da v obeh vzorcih neznanih darovalcev krvi najdemo le tri proste maščobne kisline in da so le-te v obeh primerih enake. Hkrati tudi opazimo, da v krvni plazmi ni prisotnih esterificiranih prostih maščobnih kislin oz. potrdimo, da je njihova morebitna vsebnost pod mejo detekcije naprave.
Keywords: plinska kromatografija, masna spektrometrija, prosta maščobna kislina, krvna plazma
Published: 16.01.2013; Views: 2447; Downloads: 268
.pdf Full text (1,68 MB)

5.
6.
7.
8.
9.
10.
Search done in 0.24 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica