| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 101
First pagePrevious page12345678910Next pageLast page
1.
2.
KONSTRUIRANJE PREIZKUŠEVALIŠČA ZA TEHNIŠKO DIAGNOSTIKO
Peter Vohar, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu smo se osredotočili na snovanje in konstruiranje preizkuševališča za izvajanje praktičnega dela pedagoškega procesa pri predmetu »Metode diagnostike in vzdrževanja«. Preizkuševališče bo omogočalo izvedbo različnih praktičnih vaj, ki so potrebne za lažje razumevanje strokovne tematike in nabiranje delovnih izkušenj. V nalogi so podane tudi teoretične osnove vzdrževanja glede na stanje in podali nekaj osnov o mehanskih vibracijah, ki se pojavljajo v industrijskem okolju, kaj povzročajo in kakšne so rešitve za preprečitev le-teh.
Keywords: Pospeškometri, merjenje vibracij, diagnostični signali, frekvenčna analiza, vzdrževanje, vzdrževanje glede na stanje, konstruiranje preizkuševališča za tehniško diagnostiko
Published: 23.10.2009; Views: 1643; Downloads: 248
.pdf Full text (8,96 MB)

3.
Diagnostika zobniške dvojice z uporabo mehanskega modela : magistrsko delo
Matej Ozebek, 2009, master's thesis

Abstract: Zobniško dvojico s poškodbami lahko raziskujemo z raznimi eksperimentalnimi metodami in oblikujemo zbirko pravil, ki opisujejo posamezno poškodbo. Nadomestni dinamični model zobniške dvojice omogoča raziskavo dinamičnih odzivov za poljubni primer valjastih evolventnih zobnikov pri izbranih pogojih in izbrani napaki na zobniku. Prispevek vsebuje modele za opisovanje zobniških dvojic ter natančno obravnavo in popis za masni rotacijski model z upoštevanjem trenja, triboloških zakonitosti in zakonov ozobij. Poglobljeno so obravnavana in upoštevana področja dinamike masnih modelov valjastih zobniških dvojic, Hertzovega kontakta, tribologije Hertzovega kontakta in algoritmi izračunavanja rezultatov z orodjem Mathematica.
Keywords: valjaste zobniške dvojice, dinamika zobnikov, model zobniške dvojice, odziv zobnika, vibracije, Hertzov kontakt, Hertzovo EHD-mazanje, koeficient trenja
Published: 04.01.2010; Views: 2586; Downloads: 161
.pdf Full text (1,50 MB)

4.
SLEDILNIK SONCA
Jaka Jurečič, 2010, undergraduate thesis

Abstract: Sledilnik sonca je jeklena konstrukcija, ki nosi sončne celice za proizvodnjo električne energije in jih obrača proti soncu. Sončne celice imajo namreč najboljši izkoristek kadar padajo žarki pravokotno na njih. Tako je mogoče proizvesti okoli trideset odstotkov več električne energije, kot če bi bili sončni paneli fiksno postavljeni na streho. V nalogi je predstavljen izračun dvoosno vrtljive jeklene konstrukcije za sončne panele. Predstavljeni so zasnova, preračun jeklenih profilov in ležajev ter izbira dveh motorjev za pogon v dveh oseh.
Keywords: Sledilnik sonca, jeklena konstrukcija, sončne celice, preračun jeklene konstrukcije, računalniško modeliranje
Published: 06.01.2011; Views: 2617; Downloads: 303
.pdf Full text (6,23 MB)

5.
KONSTRUKCIJA NOSILCA ANTENE NAPS
Andreja Hanžekovič, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Nosilec antene navigacijskega sistema NAPS na vozilu predstavlja enega vitalnih elementov sodobnega navigacijskega sistema, potrebnega za upravljanje vojaškega vozila in posredno vodenje morebitnih oborožitvenih sistemov, nameščenih v vozilu. Namena naloge sta bila uporabiti ustrezno metodo konstruiranje za omenjeno konstrukcijo in najti primerno rešitev, ki ustreza naročniku. Nosilec mora imeti vrsto posebnih lastnosti, ki so posledica izredno specifičnih zahtev ekstremnih terenskih obremenitev. Z ustrezno metodo konstruiranja so bile upoštevane dane zahteve in izbrana primerna konstrukcija nosilca. Pri tem je bila upoštevana tudi vrsta praktičnih izkušenj, ki je narekovala končno izbiro variante konstrukcijske rešitve za dokončno izpolnitev zahteve naročnika. Nosilec je tudi uspešno prestal funkcionalno preizkušanje v borbenem delovanju.
Keywords: nosilec antene, aluminijasta konstrukcija, računalniško modeliranje
Published: 06.06.2011; Views: 1255; Downloads: 64
URL Link to full text

6.
VEČKANALNE MERITVE S PROGRAMOM LABVIEW
David Belovič, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Namen naloge je, da se izdela računalniško voden sistem za meritev in obdelavo signalov, izmerjenih na vozilu, z namenom spremljanja merilnih veličin, potrebnih za vrednotenje stanja. Pri tem je potrebno zasnovati in izdelati ustrezen program v programskem okolju LabVIEW, ki bo povezal merilno opremo in sistem za obdelavo in shranjevanje izmerjenih vrednosti. Prav tako je potrebno izbrati ustrezno orodje za analizo in prikaz rezultatov ter jih ovrednotiti.
Keywords: LabVIEW, meritve, DAQ Asisstant, ECU, avtomobilska krmilna enota, OBD-II, CAN, VIs, aplikacija, diagram poteka, uporabniški vmesnik.
Published: 06.10.2011; Views: 1538; Downloads: 161
.pdf Full text (2,39 MB)

7.
AVTOMATIZACIJA STREGE INJEKCIJSKIH STISKALNIC ZA BRIZGANJE GUME
Davor Hvala, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je predstavljen avtomatiziran sistem strege injekcijskih stiskalnic za brizganje gume. Z avtomatizacijo nadomestimo klasičen način strege strojev, s tem pa iz nevarnega delovnega okolja umaknemo delavca. S pomočjo avtomatiziranega procesa dosegamo večjo produktivnost stiskalnic ter stabilnejši proces izdelave, znižujemo proizvodne stroške ter zagotovimo kontinuiran sistem izdelave izdelkov. Avtomatizacija proizvodnih procesov nam omogoča boj s svetovno konkurenco na področju gumarske industrije.
Keywords: avtomatizacija, stiskalnice, brizganje izdelkov, robotska celica
Published: 13.10.2011; Views: 2299; Downloads: 255
.pdf Full text (4,95 MB)

8.
KONSTRUIRANJE DISKASTE KOSILNICE
Mihael Miheljak, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Diplomsko delo prikazuje potek razvoja diskaste kosilnice za košnjo po strmih pobočjih. Košnja po strmih pobočjih zahteva od stroja maksimalno sposobnost prilagajanja razgibanemu terenu s pomočjo razbremenjevanja. Masa stroja mora biti majhna, težišče pa čim bližje traktorju. V diplomskem delu je prikazana predelava obstoječe kosilnice v kosilnico za košnjo po strmih pobočjih. V teoretičnem delu so predstavljene vrste kosilnic in strojni elementi, ki se uporabljajo pri izdelavi diskastih kosilnic. Predstavljen je postopek razvoja novega izdelka. V glavnem delu je zajeta študija konkurence in zahteve za razvoj nove kosilnice. Obdelano je modeliranje in konstruiranje novega kosilnega grebena s programom Solidworks. Preračun vzmeti razbremenjevanja kosilnice je izveden v programu Kisssoft. V zaključnem delu je predstavljen prototip kosilnice in postopek testiranja z analizo dobljenih rezultatov. Podane so rešitve za odpravo ugotovljenih pomanjkljivosti in smernice nadaljnega razvoja diskastih kosilnic.
Keywords: konstruiranje, razvoj izdelka, prototip, kosilnica, diskasta kosilnica, gonilo, zobniško gonilo, vijačna vzmet, preračun vzmeti, kosilni greben
Published: 06.10.2011; Views: 2562; Downloads: 255
.pdf Full text (4,97 MB)

9.
KONSTRUIRANJE IN PRERAČUN KLJUČA Z RAGLJO
Tomaž Verlak, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Podjetje Unior d.d. iz Zreč trenutno kupuje ročno orodje, ključ z ragljo, od tujega proizvajalca, želelo pa bi, da ga prične proizvajati v lastni proizvodnji. Tako je bilo potrebno skonstruirati izdelek, ki bo nadomestil dosedanje ročno orodje, ter vpeljat tudi nekaj izboljšav. Pri konstruiranju je bilo veliko računalniškega dela, predvsem modeliranja, saj tako lažje predvidimo težave, ter zanje najdemo uspešne rešitve. Rezultat je ročno orodje, ki je enostavnejše za uporabo ter tudi ergonomsko ustreznejše.
Keywords: Konstruiranje, ročno orodje, ključ z ragljo, Unior
Published: 28.11.2011; Views: 1662; Downloads: 166
.pdf Full text (2,77 MB)

10.
MODELIRANJE IN OSNOVNI PRERAČUN ROTACIJSKE VARILNE MIZE
Jernej Knez, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je prikazana zasnova in modeliranje ter osnovni preracun vitalnih delov rotacijske varilne mize. Naprava mora ustrezati izhodišcnim zahtevam, kar narekuje metodicen pristop k zasnovi, razvoju in modeliranju sestavnih sklopov. Namen diplomskega dela je izdelava fiktivnega racunalniškega 3D modela naprave z vso pripadajoco kinematiko, upoštevajoc preracune in metodicen pristop h konstruiranju. Omenjen model se bo lahko uporabil za kasnejše bolj detajlne preracune, ki pa bodo sledili osnovni zasnovi v tej diplomski nalogi.
Keywords: konstruiranje, varilna miza, pozicioniranje zvarjencev, CATIA
Published: 13.10.2011; Views: 1800; Downloads: 251
.pdf Full text (6,06 MB)

Search done in 0.15 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica