| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 3 / 3
First pagePrevious page1Next pageLast page
1.
Uvajanje pristopa 6-sigma za izboljšanje kakovosti procesov v podjetju strojegradnja horvat d.o.o. : magistrsko delo
Domen Vršič, 2023, master's thesis

Abstract: V prejšnjih stoletjih so se snovalci ukvarjali predvsem s tem, kako kaj narediti. Danes pa je čas, ko razmišljamo, kako določene izdelke ali stvari narediti čimbolj učinkovito in enostavno, čim ceneje in predvsem kvalitetno. Zato je vodenje kakovosti za podjetje eden od ključnih parametrov za tržno uspešnost podjetij. S pomočjo kakovosti ostane podjetje uspešno in ohrani konkurenčno prednost ter tržno moč, zato je visoka raven kakovosti procesov in proizvodov v poslovnem svetu za podjetje, ki želi dolgoročno uspešno poslovati, nujna. Obvladovanje kakovosti v proizvodnem podjetju, kot je podjetje Strojegradnja Horvat d.o.o, je zelo kompleksna naloga, saj potrebujemo celovit pristop na področju organizacije, načrtovanja, vodenja in nadzora procesov. Razvite so bile številne metode in orodja, ki jih lahko uporabljamo v vseh proizvodnih ali storitvenih procesih. V naprednih podjetjih s ciljem zagotavljanja proizvodnje brez napak se danes uporablja koncept 6-sigma, ki temelji na uporabi večine razvitih metod in orodij in zagotavlja visoko zanesljivost procesov praktično brez odpovedi. Zato smo se odločili, da jo v tej magistrski nalogi podrobneje predstavimo na realnem primeru. V podjetju Strojegradnja Horvat d.o.o smo se odločili, da z uvedbo pristopa 6-sigma povečamo učinkovitost oddelka kakovosti in se približamo proizvodnji brez napak, saj ocenjujemo, da so na tem področju še rezerve za optimizacijo delovanja. Rezultat magistrskega dela je bil, da zmanjšamo število odkritih napak med proizvodnim procesom in eksternih reklamacij, za zmanjšanje stroškov, ter tako povečamo konkurenčnost na trgu.
Keywords: kakovost, nadzor procesov, organiziranost procesov, 6-sigma
Published in DKUM: 11.12.2023; Views: 436; Downloads: 0
.pdf Full text (5,39 MB)

2.
Simulacija in analiza globokega vleka zadnje stene potniške kabine tovornega vozila
Žiga Capl, 2014, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo obravnavali praktičen problem globokega vleka zadnje stene kabine tovornega vozila Zetros v podjetju B.N.M. d. o. o. Predstavili smo obstoječo tehnologijo izdelave izdelka. S pretvorbo realnega postopka preoblikovanja v računalniško podprtega smo analizirali kritična mesta izdelka. Eden od ciljev magistrskega dela je bil narediti, kar najboljši posnetek dejanskega izdelka in obenem tudi simulacije. Na določenih izbočenih mestih prihaja do razpok. Simulacija z analizo je narejena s programsko opremo Autoform. S pomočjo te smo naredili simulacije s spreminjanjem parametrov. Na podlagi dobljenih podatkov smo nato predlagali ustrezne ukrepe in jih komentirali.
Keywords: Globoki vlek, analiza, simulacija, Autoform, preoblikovanje pločevine
Published in DKUM: 18.12.2014; Views: 1820; Downloads: 309
.pdf Full text (4,61 MB)

3.
Linija za transport Al-polizdelkov
Žiga Capl, 2012, undergraduate thesis

Abstract: V diplomski nalogi je predstavljena linija za transport Al-polizdelkov, ki je sestavljena iz dveh verižnih transporterjev in dveh manipulatorjev. Omenjeni transporterji morajo transportirati Al-polizdelke od sprejemnega mesta do poti v stiskalnico. V okviru diplomskega dela smo opravili analizo obstoječega ogrodja z naklonom, linije za transport Al-polizdelkov in podali možne rešitve za novo učinkovitejšo izvedbo. Na podlagi tehnično-tehnoloških zahtev smo izbrali najprimernejšo rešitev in izvedli preračun nove rešitve ter izdelali zahteve za vzdrževanje in varno obratovanje. Vsebina diplomskega dela predstavlja prispevek k projektiranju transportnih sistemov v industriji z obdelavo aluminija.  
Keywords: transportne naprave, transport Al. polizdelkov, verižni transporter, analiza zmogljivosti
Published in DKUM: 04.07.2012; Views: 1919; Downloads: 190
.pdf Full text (6,16 MB)

Search done in 0.46 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica