| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 30
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
2.
3.
4.
OPAŽEVANJE IN PODPORNE KONSTRUKCIJE
Darko Slana, 2009, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu so opredeljeni načini opaževanja horizontalnih in vertikalnih konstrukcij, ter njihovo podpiranje, kakor tudi njihov zgodovinski razvoj. Diplomsko delo zajema tudi njihovo uporabnost, ter služi kot pripomoček pri odločitvi za posamezni način opaževanja, omogoča pa tudi primerjavo stroškov.
Keywords: gradbeništvo, beton, opaži
Published: 10.12.2009; Views: 4276; Downloads: 574
.pdf Full text (9,94 MB)

5.
KATALOG KOT SREDSTVO OGLAŠEVANJA IN POSPEŠEVANJA PRODAJE V DRUŽBI RELAX TURIZEM D.O.O.
Petra Slana, 2009, undergraduate thesis

Abstract: Diplomska naloga je sestavljena tako iz teoretičnega kot praktičnega dela. V teoretičnem delu smo na splošno predstavili in razjasnili pojme, ki so povezani z diplomsko nalogo, kot so tržno komuniciranje, oglaševanje, pospeševanje prodaje ter kataloška prodaja. Praktičen del diplomske naloge pa zajema opis družbe Relax Turizem d.o.o. Predstavili smo razvoj podjetja ter njegovo vizijo, poslanstvo, cilje in strategijo. Nekaj besed smo namenili tudi oglaševanju podjetja. Nadalje pa smo se osredotočili na turistične kataloge kot sredstvo oglaševanja in pospeševanja prodaje v družbi Relax Turizem. Turistični katalogi so za družbo Relax Turizem ključnega pomena za uspešno poslovanje. Prepoznavni so po dveh značilnih barvah in sicer temno modre in rumene barve. So pomemben del tako oglaševanja kot pospeševanja prodaje. Vsak turistični katalog kupcu nadzorno prikazuje turistične proizvode (počitnice in potovanja) tako opisno, cenovno kot tudi slikovno z raznimi fotografijami. Pravtako pa so zraven vsake ponudbe prikazane tudi vse ugodnosti, ki jih družba Relax Turizem ponuja svojim kupcem.
Keywords: oglaševanje, pospeševanje prodaje, katalog, turistični proizvod, družba Relax Turizem d.o.o.
Published: 19.10.2009; Views: 3243; Downloads: 369
.pdf Full text (613,95 KB)

6.
NAČRTOVANJE FLEKSIBILNIH OMREŽIJ TOPLOTNIH PRENOSNIKOV
Noles Jovanovič Slana, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je prikazan dvostopenjski poenostavljen postopek za načrtovanje fleksibilnih omrežij toplotnih prenosnikov (OTP). V prvi stopnji izvedemo sintezo omrežja pri nominalnih pogojih s superstrukturnim pristopom in mešano celoštevilskim nelinearnim programiranjem. Nato v drugi stopnji pri fiksirani optimalni strukturi izvedemo načrtovanje fleksibilnega omrežja s stohastičnimi metodami. V diplomskem delu smo se osredotočili na eno skupino negotovih parametrov, tj. vtočne temperature toplih in hladnih tokov, za katere smo predpostavili, da so slučajne spremenljivke, opisane z normalno porazdelitvijo in se spreminjajo za največ  5 K od nominalne vrednosti. Pristop smo preizkusili na štirih primerih sinteze OTP. Sintezo pri nominalnih pogojih smo izvedli s programom Synheat. Za dobljena omrežja smo izvedli teste fleksibilnosti in izračunali indekse fleksibilnosti, ki so pokazali, da takšna omrežja niso sposobna tolerirati niti manjših sprememb vtočnih temperatur. Za načrtovanje fleksibilnih omrežij smo uporabili stohastični metodi Gaussove integracije in Monte Carlo simulacije ter aproksimacijski metodi z nominalno in bazno točko. Metode smo primerjali glede na težavnost modeliranja, velikost problemov in računalniški napor za reševanje. Rezultati primerov kažejo, da so skupni stroški fleksibilnih omrežij do 18 % višji od stroškov nefleksibilnih omrežij, saj se poveča skupna ploščina prenosnikov. Aproksimacijski metodi z nominalno in bazno točko dajeta slabše rezultate od stohastičnih metod, vrednosti namenske funkcije so višje do 1,7 %. Pri večjih omrežjih je smiselno uporabiti enostavnejše aproksimacijske metode, pri manj obsežnih primerih pa natančnejšo Gaussovo metodo ali simulacijo Monte Carlo. V primeru negotovih parametrov s simetrično normalno porazdelitvijo uporaba bazne točke ne pomeni bistvene izboljšave v primerjavi z nominalno točko.
Keywords: omrežje toplotnih prenosnikov, načrotvanje, sinteza, fleksibilnost, negotovost
Published: 29.03.2010; Views: 1511; Downloads: 136
.pdf Full text (1,69 MB)

7.
IZBOLJŠANJE RAVNI PROMETNE VARNOSTI VOZNIKOV KOLES Z MOTORJEM IN MOTORNIH KOLES
Boštjan Slana, 2010, undergraduate thesis

Abstract: V zadnjih letih je na slovenskih avto- in hitrih cestah v promet vključenih vedno več enoslednih motornih vozil, predvsem motornih koles. S povečanjem števila motornih koles na naših cestah imajo vozniki teh vozil vedno večjo vlogo v cestnem prometu ter velik vpliv na prometno varnost. Prometno varnost motoristov v letu 2009 lahko v primerjavi z letom 2008 ocenimo kot uspešno. Vzrok je morda tudi zadnja sprememba Zakona o varnosti cestnega prometa v aprilu 2008. Kljub zmanjšanju števila prometnih nesreč in posledic, v katerih so bili udeleženi vozniki enoslednih motornih vozil, se delež poškodovanih in delež udeleženih voznikov nista spremenila, zmanjšal se je le delež umrlih voznikov. Pričujoča diplomska naloga obsega zraven statistike prometnih nesreč z udeležbo voznikov enoslednih motornih vozil in prodaje motornih koles še poglavja, ki so pomembna za vožnjo motornega kolesa, vključno s pripravo in opremo pred samo vožnjo. Z namenom, da bi se okrepil občutek odgovornosti do udeležencev v prometu in izboljšalo ravnanje motoristov, je obravnavan psihološki vidik obnašanja v prometu, ki zajem atudi prometno kulturo voznikov. Predstavljeni so nekateri pristopi ter nove tehnične in tehnološke rešitve na področju zagotavljanja večje varnosti voznikov enoslednih motornih vozil s stališča voznika, vozila in okolja (ceste). V zaključku je podanih še nekaj predlogov in ukrepov za dvig ravni prometne varnosti voznikov enoslednih motornih vozil s področja vseh treh glavnih dejavnikov prometne varnosti.
Keywords: prometna varnost, vozniki enoslednih vozil, motoristi, mopedisti
Published: 10.05.2010; Views: 2696; Downloads: 505
.pdf Full text (8,35 MB)

8.
MANIPULACIJA GLASOVNEGA ZAVEDANJA
Tamara Slana, 2011, undergraduate thesis

Abstract: Razvoj jezikovne zmožnosti otroka se začne že takoj po rojstvu. Vendar je za oblikovanje povezanega govora in jezikovne strukture potreben razvoj glasovnega sistema, ki vključuje razvoj zaznave glasov (glasovno zavedanje) in proces izgovora posameznih besed. Pomembno je poudariti, da otrok razvija sposobnosti za učenje branja in pisanja še preden stopi v šolo. Branje in pisanje sta kompleksni in zahtevni dejavnosti. Pri branju mora otrok videti črko in jo pretvoriti v glas, pri pisanju pa obratno  slišati mora glas in ga pretvoriti v črko. Zato so za začetno branje in pisanje v prvi vrsti odgovorne sposobnosti zaznavanja, tako vidnega kot glasovnega. Sposobnost glasovnega zavedanja je sposobnost razlikovanja glasov v jeziku in njegovih sestavnih delih (besedah, povedih). Ta sposobnost ima odločilno vlogo v procesu začetnega opismenjevanja. Najvišja stopnja glasovnega zavedanja je fonemsko zavedanje. Gre za razumevanje, da so besede sestavljene iz posameznih glasov, fonemov in za zmožnost manipuliranja s temi glasovi (členjene, spajanje in manipuliranje z glasovi z namenom sestaviti novo smiselno besedo). Glasovno zavedanje je tudi dober napovedovalec uspešnosti branja in razumevanja pri branju. S preizkusi znanja smo z deskriptivno in kavzalno-neeksperimentalno metodo raziskovali v kakšni meri je pri otrocih tretjega razreda razvita najvišja stopnja glasovnega zavedanja (fonemsko zavedanje), kako je pri učencih razvito bralno razumevanje in kakšen je napredek učencev v petih mesecih. Oba preverjanja, z razmahom petih mesecev, sta bila izvedena z istim inštrumentarijem, saj le tako lahko govorimo o konkretnem in realnem napredku učencev.
Keywords: branje, pisanje, glasovno zavedanje, fonemsko zavedanje, bralno razumevanje
Published: 12.05.2011; Views: 2142; Downloads: 248
.pdf Full text (2,36 MB)

9.
10.
DOLOČANJE VLAGE V TALINAH S SLADKORNIMI ANALOGI Z UPORABO "NIR" TEHNOLOGIJE
Borut Slana, 2011, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu opisujemo eksperimentalni postopek določanja vlage v talinah s sladkornimi analogi z uporabo »NIR« tehnologije. V prvi fazi raziskav smo pri predhodno določenih optimalnih procesnih pogojih izdelali taline sladkornih analogov pri različnih tlakih. V drugi fazi raziskovalnega dela smo pri optimalnih laboratorijskih pogojih pri talinah, izdelanih pri različnih tlakih, določevali vsebnost vlage z NIR tehnologijo in Karl-Fischer-jevo metodo, katera je bila uporabljena kot referenčna metoda. S pridobljenimi rezultati smo izrisali umeritvene krivulje s pripadajočimi korelacijami za vsako posamezno talino. Ugotovili smo, da sladkorni analogi z uporabljenim Karl-Fischer-jevim reagentom ne dajejo natančnih rezultatov, kar je povzročilo nepravilne izpise umeritvenih krivulj s tehnologijo NIR. Za rutinsko procesno kontrolo pri proizvodnji talin sladkornih analogov ti izpisi umeritvenih krivulj niso uporabni.
Keywords: pastile, sladkorni analogi, vlaga, NIR- tehnologija, Karl- Fischer-jeva metoda
Published: 21.10.2011; Views: 1450; Downloads: 213
.pdf Full text (4,06 MB)

Search done in 0.19 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica