| | SLO | ENG | Cookies and privacy

Bigger font | Smaller font

Search the digital library catalog Help

Query: search in
search in
search in
search in
* old and bologna study programme

Options:
  Reset


1 - 10 / 30
First pagePrevious page123Next pageLast page
1.
Primerjava konvencionalne in trohoidne rezkalne strategije za grobo rezkanje
Žan Berglez, 2024, master's thesis

Abstract: Ukvarjali smo se z izdelavo testnega kosa, na katerem smo izvedli raziskave, in na podlagi rezultatov določili najbolj primerno tehnologijo mehanske obdelave glede na porabljen čas in stroške. Poleg tega je bila izvedena ocena obstojnosti orodja pri obeh vrstah obdelave s pomočjo serijske obdelave. Pri analizi rezultatov simulacij in testiranj je bila posebna pozornost namenjena tudi kakovosti obdelave. V magistrski nalogi so prav tako predstavljeni obdelovalni stroji, na katerih so bili preizkusi izvedeni, saj imajo ključno vlogo pri hitrosti in kakovosti obdelave.
Keywords: trohoidno rezkanje, konvencionalno rezkanje, analiza CamWorks
Published in DKUM: 19.03.2024; Views: 84; Downloads: 8
.pdf Full text (1,78 MB)

2.
Vpliv predobdelave PA tekstilnega odpada na učinkovitost njegove razgradnje
Laura Berglez, 2023, master's thesis

Abstract: Cilj magistrske naloge, je ugotoviti vpliv predobdelave poliamidnega materiala iz tekstilnega odpada na učinkovitost njegove razgradnje. Razgradnja je potekala z nevtralno hidrolizo, pri čemer smo želeli v rezultatu čim večjo prisotnost monomera ε – kaprolaktam. Uporabili smo vzorce, ki so bili obarvani v svetlih in temnih tonih ter surovi ne-obarvan odpad poliamidne preje. Obarvane vzorce smo pred razgradnjo razbarvali in nato ročno oprali z neionskim pralnim sredstvom (NPS). Surove vzorce smo oprali ročno in industrijsko, prav tako z NPS. Po končani razgradnji smo vzorec ločili na tekočo in trdno fazo ter izvedli analize s FTIR spektroskopijo in LC-MC kromatografijo, da smo videli katera vrsta predobdelave je bila najučinkovitejša pri pridobitvi čim več tekoče faze v rezultatu in čim višjega absolutnega deleža monomera. Najvišji delež monomera je bil pri vzorcu temno obarvane preje, ki smo jo dvakrat razbarvali in nato ročno oprali z NPS in pri surovem vzorcu, ročno opranem in razgrajenem na reaktorju, ki stabilno vzdržuje pogoje razgradnje.
Keywords: poliamid 6, nevtralna hidroliza, tekstilni odpad, recikliranje
Published in DKUM: 02.10.2023; Views: 233; Downloads: 0
.pdf Full text (1,83 MB)

3.
Načrtovanje robotske roke s 6 prostostnimi stopinjami : diplomsko delo
Žan Berglez, 2020, undergraduate thesis

Abstract: Osnovni cilj te diplomske naloge je bil prikaz, kako izdelati robotsko roko s 6 prostostnimi stopnjami. Ker pa je naša robotska roka namenjena premikanju stvari smo ji dodali še 7 os – oziroma dvoprsto prijemalo z lastnim motorjem. Skozi diplomsko nalogo je prikazano načrtovanje robotske roke, tiskanje le te in na koncu še sestavljanje ter programiranje.
Keywords: robotska roka, 3D tiskanje, Arduino
Published in DKUM: 03.11.2020; Views: 931; Downloads: 149
.pdf Full text (2,10 MB)

4.
Katalitična piroliza polimernih odpadkov : diplomsko delo
Laura Berglez, 2020, undergraduate thesis

Abstract: V diplomskem delu je opisana katalitična piroliza in njena primerjava med različnimi vzorci odpadne plastike. Pirolizo smo izvedli na nizko gostotnem polietilenu (LDPE), visoko gostotnem polietilenu (HDPE), polipropilenu (PP) in polistirenu (PS). Kot katalizator smo uporabili zeolit ZAP-USY. Naredili smo celotno primerjavo rezultatov, določili IR spektre tekočega produkta, naredili primerjavo kurilne vrednosti z dizelskim gorivom in izračunali energetsko razmerje celotnega procesa pirolize. Ugotovili smo, da največ olja dobimo pri pirolizi HDPE s katalizatorjem in pri PP, ko v reakcijsko komoro nismo dodali katalizatorja. Pri upoštevanju vseh izmerjenih parametrov in meritev, je za pirolizo najboljše uporabiti plastiko tipa HDPE.
Keywords: katalitična piroliza, odpadni polimeri, katalizator, sintetična goriva, IR spektri
Published in DKUM: 15.09.2020; Views: 961; Downloads: 117
.pdf Full text (2,64 MB)

5.
Digitalna transformacija podjetja s pomočjo rešitve SAP Leonardo
Špela Berglez, 2020, master's thesis

Abstract: Vstopili smo v digitalno dobo, v kateri nove nastajajoče digitalne tehnologije, kot so internet stvari, masovni podatki, strojno učenje, napredna analitika, veriženje blokov, podatkovno obveščanje, umetna inteligenca itd. spreminjajo svet in vplivajo na vsa področja človeškega delovanja. Predvsem pereče učinke imajo v poslovnem svetu, na katerega smo se v magistrskem delu podrobneje osredotočili. Spreminjajo se pričakovanja strank, izdelki postajajo okrepljeni s podatki, nastajajo nova partnerstva, operacijski modeli pa se preoblikujejo v nove digitalne modele. Vse to prisili podjetja v digitalno transformacijo, ki jo opredeljujemo kot uporabo tehnologij za vplivanje na tri organizacijske razsežnosti. Zunanje, s poudarkom na digitalni izboljšavi uporabniških izkušenj in spreminjanju celotnega življenjskega cikla, notranje, ki vplivajo na poslovanje, odločanje ter organizacijske strukture, in celostno, ki zadeva vse poslovne segmente in funkcije, ki pogosto vodijo do novih poslovnih modelov. S tem podjetja vstopajo v obdobje »pametnih« procesov, kjer podatke in inteligenco postavljajo v jedro svoje prihodnosti, gradijo nove sposobnosti, veščine, tehnologije in razvijajo novo kulturo. Zaradi tega bo naslednje obdobje določeno s tako imenovanimi pametnimi podjetji, ki s pomočjo pametnih poslovnih aplikacij uporabljajo podatke in inteligenco za zajemanje novih poslovnih priložnosti, omogočajo boljše sprejemanje odločitev na vseh organizacijskih ravneh in razbijajo silose med tradicionalnimi tehnologijami. Na trgu obstaja veliko različnih ponudnikov informacijskih rešitev, ki pomagajo podjetju izvesti uspešno digitalno transformacijo. V magistrskem delu smo se osredotočili na najprodornejšega ponudnika na tem področju – na podjetje SAP in podrobno predstavili najnovejšo rešitev SAP Leonardo. Gre za kombinacijo najnovejših tehnologij in storitev, ki pomagajo obvladovati digitalno transformacijo, in sicer internet stvari, strojno učenje, masovni podatki, poslovna analitika, veriženje blokov in podatkovno obveščanje. Integrirani v celovito rešitev SAP Leonardo, s pristopom inovativnega dizajnerskega razmišljanja, pa skupaj predstavljajo zmagovalno kombinacijo na poti uspešne digitalne transformacije in preoblikovanja v pametno podjetje. Za konec smo predstavili še študije primera, s katerimi smo združili teorijo in prakso v zaokroženo celoto in prikazali resnično vrednost rešitve SAP Leonardo v nenehno spreminjajočem in tekmovalnem poslovnem okolju digitalne dobe. Z magistrskim delom smo tako izpostavili vladajočo resnico – digitalna doba nagrajuje spremembe in kaznuje zastoj. Kako uspešno bodo podjetja preoblikovala svoje jedro, bo razlika med zmagovalci in poraženci digitalne dobe.
Keywords: digitalna transformacija, pametno podjetje, SAP Leonardo, internet stvari, strojno učenje, masovni podatki, poslovna analitika, veriženje blokov
Published in DKUM: 25.08.2020; Views: 1298; Downloads: 251
.pdf Full text (3,53 MB)

6.
Zaznavanje varnostnih groženj v komunikacijskih omrežjih in ukrepanje ob njih
Aljaž Gaber, 2020, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo se ukvarjali z ATP rešitvijo podjetja Trend Micro, DDI in DDA. Za izvedbo magistrskega dela smo podrobneje spoznali postopke uporabe DDI in DDA. Najprej smo opisali zmožnosti in funkcije DDI in DDA. Postavili smo ustrezni testni sistem in spremljali grožnje, ki se pojavljajo v komunikacijskih omrežjih, ter njihovo delovanje preučevali v peskovniku. Poleg tega smo primerjali vplive različnih vrst zlonamerne programske kode in analizirali postopke ukrepanj ob zaznanih varnostnih incidentih. V zadnjem delu naloge so predstavljeni predlogi za izboljšanje informacijske varnosti, ki smo jih definirali s pomočjo rezultatov obravnavanja groženj z DDI in DDA.
Keywords: informacijska varnost, napredni pristopi varovanja omrežja, informacijske grožnje, peskovnik
Published in DKUM: 24.02.2020; Views: 1161; Downloads: 224
.pdf Full text (4,95 MB)

7.
Zaslišanje otrok: značilnosti otrok, priporočila in izvedba : diplomsko delo univerzitetnega študijskega programa Varstvoslovje
Ana Bregar Berglez, 2019, undergraduate thesis

Abstract: V 80ih letih prejšnjega stoletja se je začelo obravnavati zaslišanja otrok in sodelovanja otrok v kazenskih postopkih kot problematično. Širiti se je začelo zavedanje, da so otroci veliko bolj kompetentne priče, kot se jim je v preteklosti pripisovalo, da pa je potrebno sodne postopke prilagoditi otrokom. Ko je otrok poklican na zaslišanje je predvidoma že doživel, bodisi kot priča, oškodovanec ali storilec, nek travmatičen dogodek. Vsako podoživljanje tega dogodka, za otroka predstavlja dodaten stres. Doživeti stres, slabše spominske in sporazumevalne sposobnosti otrok, večja dovzetnost za sugestije in druge značilnosti otrok, so pomembni dejavniki, ki jih je potrebno upoštevati pri zasliševanju, ki hkrati niso razlog za diskreditacijo otroka kot priče. Veljavnost in vrednost otrokovih izjav je v veliki meri odvisna od sposobnosti in usposobljenosti izpraševalca. Diplomska naloga se osredotoča na otroke v zgodnjem otroštvu in pregleda bistvene značilnosti razvoja otrok, ki vplivajo na izvedbo zaslišanja. Poznavanje teh značilnosti je ključnega pomena za uspešno zaslišanje. Diplomska naloga poda pregled priporočil strokovnjakov za otrokom prijazno pravosodje, ki sledijo interesom otrokovih pravic in verodostojnosti kazenskih postopkov. Analiza primera prikaže korektno izvedeno zaslišanje otroka vključno z uporabo Griffithsove sheme vprašanj za ocenjevanje v zaslišanju uporabljenih vprašanj. Glavna omejitev je nedostopnost slovenskih sodnih spisov, ki bi omogočili vpogled v prakso zaslišanja otrok v Sloveniji.
Keywords: diplomske naloge, zaslišanje otrok, značilnosti otrok, priporočila strokovnjakov
Published in DKUM: 25.10.2019; Views: 1021; Downloads: 222
.pdf Full text (647,76 KB)

8.
Analiza lastnosti funkcionalnih materialov : magistrsko delo
Barbara Berglez, 2018, master's thesis

Abstract: V magistrski nalogi smo se ukvarjali z analizo vzorcev bombažne tkanine in mešanice bombaž/poliamid. Na vzorce smo nanašali zeolita Silikalit in USY, zamreževalno sredstvo Knittex z namenom fiksiranja zeolitov na material ter luminiscenčno in ultravijolično barvilo. Zanimalo nas je, kako zeoliti vplivajo na prepustnost tkanine, indeks porumenitve in belino. Ugotavljali smo barvne razlike vzorcev pri nanosu dveh različnih koncentracij barvila ter barvne razlike pred in po staranju vzorcev. Za analizo vzorcev smo uporabili infrardečo spektroskopijo, UV/VIS spektroskopijo in konfokalni fluorescentni mikroskop. Z vrstično elektronsko mikroskopijo smo posneli površino zeolitov. Ugotovili smo, da zeoliti pripomorejo k boljši UV zaščiti materiala, da se po staranju vzorcev indeks porumenitve zniža, belina se poviša, ter da so barvne razlike pri bombažni tkanini po nanosu zeolitov skoraj zanemarljive. Pri mešanici bombaž/poliamid dobimo nekoliko višje vrednosti barvnih razlik, vendar še vedno majhne.
Keywords: zeoliti, USY, Silikalit, bombaž, poliamid, funkcionalni materiali
Published in DKUM: 08.11.2018; Views: 1080; Downloads: 107
.pdf Full text (3,58 MB)

9.
Distribucija signala v brezžičnem komunikacijskem omrežju v šumnem okolju
Andraž Šilak, 2018, master's thesis

Abstract: V magistrskem delu smo izvedli distribucijo signala v šumnem okolju. V delu je predstavljen teoretičen del moduliranja signala, tehnike sodostopa in standardi za prenos brezžičnega signala. Najprej so predstavljene analogne modulacijske tehnike, ki jim sledijo še digitalne tehnike, ki so za to delo tudi pomembnejše. Pregledali smo tudi teoretično podlago tehnik sodostopa in tehnik razširjenega spektra. Za zaključek teoretičnega dela smo se lotili še standardov za prenos signala. V nadaljevanju so skozi teste predstavljeni vplivi različnih konfiguracij za doseganje prenosnih hitrosti med točkami in za končnega uporabnika. Na koncu so vsi testi obrazloženi in med seboj primerjani.
Keywords: MikroTik, distribucija signala, Nv2, TDMA, komunikacijsko omrežje
Published in DKUM: 20.03.2018; Views: 1831; Downloads: 121
.pdf Full text (2,94 MB)

10.
Nadzorovanje računalniškega sistema
Tilen Kocbek, 2017, diploma project paper

Abstract: V projektnem delu smo proučevali načine za nadzorovanje računalniškega sistema. Opisali smo dogodke, ki jih je treba spremljati, ter na kak način je treba reagirati na te dogodke. Predstavljeni so vsi osnovni elementi, ki sestavljajo učinkovit sistem za nadzorovanje, to so metrike, podatkovna baza, vizualizacija podatkov ter proženje obvestil ob kritičnih trenutkih. Predstavili smo, kako zgraditi uporabno orodje za nadzor računalniškega sistema s pomočjo odprtokodnih programov.
Keywords: nadzorovanje sistema, metrika, podatkovna baza, graf, alarm, InfluxDB
Published in DKUM: 26.01.2018; Views: 1557; Downloads: 96
.pdf Full text (1,25 MB)

Search done in 5.44 sec.
Back to top
Logos of partners University of Maribor University of Ljubljana University of Primorska University of Nova Gorica