Naslov: | Sodobne transportne oblike za formulacijo aktivnih substanc v kozmetični industriji : magistrsko delo |
---|
Avtorji: | ID Košak, Anja (Avtor) ID Primožič, Mateja (Mentor) Več o mentorju...  ID Leitgeb, Maja (Komentor) ID Kučuk, Nika (Komentor) |
Datoteke: | MAG_Kosak_Anja_2024.pdf (3,11 MB) MD5: 5D7DF34BC286FCF3798C435984420F72
|
---|
Jezik: | Slovenski jezik |
---|
Vrsta gradiva: | Magistrsko delo/naloga |
---|
Tipologija: | 2.09 - Magistrsko delo |
---|
Organizacija: | FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
|
---|
Opis: | Liposomi, sferični mehurčki s fosfolipidno membrano in omogočajo enkapsulacijo različnih snovi z nadzorovanim sproščanjem. Zato so obetavni za različne aplikacije, vključno s kozmetično industrijo. Polisaharidi, naravni polimeri monosaharidov, so cenjeni v kozmetiki zaradi svojih vlažilnih in teksturnih lastnosti. Polisaharidna prevleka na liposomih lahko poveča njihovo stabilnost, zagotovi ciljno dostavo in nadzorovano sproščanje enkapsuliranih učinkovin.
V magistrski nalogi smo sintetizirali liposome s polisaharidnimi prevlekami in vgrajenim ekstraktom mangovih olupkov (MNG). Uporabili smo polisaharide alginat, biosaharid gumi-1 in tara gumi ter proučevali vpliv koncentracije posameznega polisaharida in čas tvorbe prevleke na karakteristike pridobljene liposomske formulacije. Določevali smo zeta potencial, velikost delcev, polidisperzni indeks (PDI), učinkovitost enkapsulacije MNG in kinetiko sproščanja MNG iz liposomov.
Rezultati so pokazali, da se povprečna velikost delcev povečuje tako z naraščajočim časom tvorbe polisaharidne prevleke, kot tudi z naraščajočo koncentracijo testiranega polisaharida. Zeta potencial vseh liposomskih formulacij brez ali s polisaharidnimi prevlekami je bil izven območja –30 mV in +30 mV, kar potrjuje, da so bile vse pripravljene formulacije stabilne. Višje koncentracije polisaharidov so povzročile manjšo monodisperznost zaradi debelejše prevleke. Pri višjih koncentracijah polisaharidov so bili povprečni premeri delcev višji zaradi tvorbe debelejše prevleke, prav tako so bile vrednosti PDI višje, kar nakazuje na manj enakomerno velikostno porazdelitev.
Izmed testiranih polisaharidnih prevlek za stabilizacijo liposomov smo najboljše karakteristike za potencialno uporabo v kozmetični industriji dosegli z alginatno prevleko, in sicer s koncentracijo 8 mg/mL. Pri tem smo potrdili stabilno formulacijo funkcionaliziranih liposomov z enakomerno velikostno porazdelitvijo delcev s povprečnim premerom 2483,76 nm. Učinkovitost enkapsulacije MNG v liposome prevlečene z alginatno prevleko je znašala 59,45 % Liposomi z alginatno prevleko so izkazovali najboljši profil sproščanja MNG, pri čemer se je iz njih po 24 h sprostilo 97,47 % MNG. Prav tako je losjon z liposomi z vgrajenim MNG z alginatno prevleko izkazal najboljše inhibitorne lastnosti proti testiranim bakterijam Escherichia coli in Staphylococcus aureus ter najnižje vrednosti peroksidnega števila, kar nakazuje na uspešni zaviralni učinek oksidacije maščob v pripravljenem losjonu. Tako liposomi z vgrajenim MNG in alginatno prevleko predstavljajo sodobno transportno obliko za kozmetične aplikacije. |
---|
Ključne besede: | mangov ekstrakt, liposomi, enkapsulacija, sproščanje, inhibitorne lastnosti |
---|
Kraj izida: | Maribor |
---|
Kraj izvedbe: | Maribor |
---|
Založnik: | [A. Košak] |
---|
Leto izida: | 2024 |
---|
Št. strani: | 1 spletni vir (1 datoteka PDF (XIII, 50 f.)) |
---|
PID: | 20.500.12556/DKUM-90646  |
---|
UDK: | 615.014.6:602.628(043.2) |
---|
COBISS.SI-ID: | 221666307  |
---|
Datum objave v DKUM: | 01.10.2024 |
---|
Število ogledov: | 0 |
---|
Število prenosov: | 16 |
---|
Metapodatki: |  |
---|
Področja: | KTFMB - FKKT
|
---|
:
|
KOŠAK, Anja, 2024, Sodobne transportne oblike za formulacijo aktivnih substanc v kozmetični industriji : magistrsko delo [na spletu]. Magistrsko delo. Maribor : A. Košak. [Dostopano 18 april 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=90646
Kopiraj citat |
---|
| | | Skupna ocena: | (0 glasov) |
---|
Vaša ocena: | Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom. |
---|
Objavi na: |  |
---|
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše
podrobnosti ali sproži prenos. |