| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:The effect of drying methods and extraction techniques on oleuropein content in olive leaves
Avtorji:ID Cör Andrejč, Darija (Avtor)
ID Butinar, Bojan (Avtor)
ID Knez, Željko (Avtor)
ID Tomažič, Kaja (Avtor)
ID Knez Marevci, Maša (Avtor)
Datoteke:.pdf The_Effect_of_Drying_Methods_and-Andrejc-2022.pdf (1,22 MB)
MD5: 1871F36FD9DC09EFA250D5AED31A5610
 
URL https://www.mdpi.com/2223-7747/11/7/865
 
Jezik:Angleški jezik
Vrsta gradiva:Znanstveno delo
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
MF - Medicinska fakulteta
Opis:Increased demand for olive oil has caused higher quantities of byproducts in olive processing, such as olive leaves, olive skins, and vegetation water. It is well known that olive leaves contain several phenolic compounds, including secoiridoids. Oleuropein is the major secoiridoid in olive leaves. Oleuropein has been found to exhibit antioxidative, antimicrobial, antiviral, and antiatherogenic activities. We studied the effect of extraction techniques and drying methods on oleuropein content in olive leaves of Istrska belica and Lecino cultivar. Three different procedures of drying were used: at room temperature, at 105 °C, and freeze drying. Ethanol-modified supercritical extraction with carbon dioxide, conventional methanol extraction, and ultrasonic extraction with deep eutectic solvent were performed. Antioxidant activity was determined, as well as methanolic and supercritical extracts. The presence of olive polyphenols was confirmed by the HPLC method.
Ključne besede:olive leaves, drying, different extraction techniques, oleuropein
Status publikacije:Objavljeno
Verzija publikacije:Objavljena publikacija
Datum objave:01.03.2022
Leto izida:2022
Št. strani:17 str.
Številčenje:Vol. 11, iss. 7
PID:20.500.12556/DKUM-84945 Novo okno
UDK:66.02
COBISS.SI-ID:102457091 Novo okno
DOI:10.3390/plants11070865 Novo okno
ISSN pri članku:2223-7747
Datum objave v DKUM:10.08.2023
Število ogledov:352
Število prenosov:52
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:Ostalo
:
CÖR ANDREJČ, Darija, BUTINAR, Bojan, KNEZ, Željko, TOMAŽIČ, Kaja in KNEZ MAREVCI, Maša, 2022, The effect of drying methods and extraction techniques on oleuropein content in olive leaves. Plants [na spletu]. 2022. Vol. 11, no. 7. [Dostopano 6 april 2025]. DOI 10.3390/plants11070865. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=84945
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Gradivo je del revije

Naslov:Plants
Skrajšan naslov:Plants
Založnik:MDPI
ISSN:2223-7747
COBISS.SI-ID:523345433 Novo okno

Gradivo je financirano iz projekta

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:P2-0046
Naslov:Separacijski procesi in produktna tehnika

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:J2-1725
Naslov:Pametni materiali za bioaplikacije

Licence

Licenca:CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Ključne besede:oljčni listi, sušenje, ekstrakcijske tehnike


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici