| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Zrnate stročnice v prehrani rejnih živali
Avtorji:ID Korošec, Tamara (Urednik)
ID Verbič, Jože (Urednik)
ID Ačko Hrovat, Anamarija (Ilustrator)
Datoteke:URL https://press.um.si/index.php/ump/catalog/book/665
 
.pdf zrnate_strocnice_v_prehrani_zivali_web_komplet_novi.pdf (11,04 MB)
MD5: 951E74B4D2EA0D380BA53E936C5C9398
PID: 20.500.12556/dkum/4c031729-48cc-4070-a25b-3b1601057982
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Neznano
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
UZUM - Univerzitetna založba Univerze v Mariboru
Opis:V publikaciji so predstavljeni viri in potrebe po beljakovinskih krmilih za rejne živali v svetu, Evropi in v Sloveniji. Predstavljene so posebnosti prebave beljakovin in omejitve za uporabo različnih beljakovinskih krmil v obrokih, sestava beljakovinskih krmil ter njihova energijska in beljakovinska vrednost za neprežvekovalce in prežvekovalce. Poudarek je na zrnatih stročnicah in oljnicah ter krmilih iz njih. V nadaljevanju so predstavljeni primeri popolnih krmnih mešanic za perutnino in prašiče, ki lahko vključujejo zrnate stročnice pridelane na kmetijskem gospodarstvu. Posebno poglavje je namenjeno možnosti vključevanja toplotno obdelane in neobdelane polnomastne soje in sojinih pogač v obroke za krave molznice in goveje pitance. Opisani so tudi postopki in učinki toplotne obdelave soje, sojinih pogač in tropin. Publikacijo zaključujemo z opisom slovenskih dobrih praks uporabe doma pridelanih zrnatih stročnic in njihovih proizvodov kot beljakovinskega krmila.
Ključne besede:zrnate stročnice, prehrana živali, govedo, prašiči, perutnina, polnomastna soja, toplotna obdelava
Kraj izida:Maribor
Kraj izvedbe:Maribor
Založnik:Univerza v Mariboru, Univerzitetna založba
Leto izida:2022
Leto izvedbe:2022
PID:20.500.12556/DKUM-81474 Novo okno
ISBN:978-961-286-584-9
UDK:633.31/.37(0.034.2)
COBISS.SI-ID:102488323 Novo okno
DOI:10.18690/um.fkbv.5.2022 Novo okno
Datum objave v DKUM:31.03.2022
Število ogledov:1049
Število prenosov:147
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:Ostalo
:
KOROŠEC, Tamara in VERBIČ, Jože (ur.), 2022, Zrnate stročnice v prehrani rejnih živali [na spletu]. 2022. Maribor : Univerza v Mariboru, Univerzitetna založba. [Dostopano 13 april 2025]. ISBN 978-961-286-584-9. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=81474
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:31.03.2022

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Grain Legumes in Nutrition of Farm Animals
Opis:The sources and needs of protein feeds for farm animals in the world, in Europe and in Slovenia are presented in the publication. In addition, the specificities of protein digestion, the limitations of using different protein feeds in the diet, the composition of protein feeds and their energy and protein value for monogastric animals and ruminants are described. Emphasis is placed on grain legumes and oilseeds and their products. We also present examples of complete feed mixtures for poultry and pigs that may contain different locally grown grain legumes. A special chapter is devoted to the possibility of including heat-treated and unprocessed whole soybeans, soybean cakes and meals in diets for dairy cows and beef cattle. The procedures and effects of heat treatment of soybeans, soybean cakes and meals are also described. We conclude the publication with a description of Slovenian best practices in the use of home-grown grain legumes and their products as a local source of protein.
Ključne besede:grain legumes, field crop production, GMO-free, nitrogen, proteins, good agricultural practice, organic, integrated crop protection, yield


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici