Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali uporabite sodobnejši brskalnik.
|
|
SLO
|
ENG
|
Piškotki in zasebnost
DKUM
EPF - Ekonomsko-poslovna fakulteta
FE - Fakulteta za energetiko
FERI - Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko
FF - Filozofska fakulteta
FGPA - Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
FL - Fakulteta za logistiko
FNM - Fakulteta za naravoslovje in matematiko
FOV - Fakulteta za organizacijske vede
FS - Fakulteta za strojništvo
FT - Fakulteta za turizem
FVV - Fakulteta za varnostne vede
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
MF - Medicinska fakulteta
PEF - Pedagoška fakulteta
PF - Pravna fakulteta
UKM - Univerzitetna knjižnica Maribor
UM - Univerza v Mariboru
UZUM - Univerzitetna založba Univerze v Mariboru
COBISS
Ekonomsko poslovna fakulteta
Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Fakulteta za logistiko
Fakulteta za organizacijske vede
Fakulteta za varnostne vede
Fakulteta za zdravstvene vede
Knjižnica tehniških fakultet
Medicinska fakulteta
Miklošičeva knjižnica - FPNM
Pravna fakulteta
Univerzitetna knjižnica Maribor
Večja pisava
|
Manjša pisava
Uvodnik
Iskanje
Brskanje
Oddaja dela
Za študente
Za zaposlene
Statistika
Prijava
Prva stran
>
Izpis gradiva
Izpis gradiva
Naslov:
Izolacija encimov iz pleurotus ostreatus : magistrsko delo
Avtorji:
ID
Peklar, Anže
(Avtor)
ID
Primožič, Mateja
(Mentor)
Več o mentorju...
ID
Leitgeb, Maja
(Komentor)
Datoteke:
MAG_Peklar_Anze_2021.pdf
(13,06 MB)
MD5: BF2C637F237C756490F2146DD9B01D45
PID:
20.500.12556/dkum/1e985079-4fef-4f79-9dc1-1eddfd7a9181
Jezik:
Slovenski jezik
Vrsta gradiva:
Magistrsko delo/naloga
Tipologija:
2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Opis:
Pleurotus ostreatus ali bukov ostrigar je ena izmed najbolj kultiviranih gob v komercialne namene na svetu. Vsebnost širokega spektra encimov in drugi bioučinkovin omogoča njegovo uporabo v različnih panogah. Zaradi vedno večjega pomena pri aplikacijah učinkovin iz gob v industriji in naraščajoče ekonomske zanimivosti le-teh magistrska naloga opisuje izolacijo encimov ɑ-amilaze, lakaze, celulaze, proteaze, glukoamilaze iz ekstrakta micelijev gobe P. ostreatus z dvema različnima pristopoma, gelsko kromatografijo in SDS-PAGE elektroforezo. Analiza z gelsko kromatografija je pokazala, da je izolacija encimov možna ob predpostavki, da potovanje posameznih encimov ni ovirano zaradi neprimerne poroznosti gela, vsebnosti primesi ali pa celo medsebojnega zaviranja potovanja encimov s podobnimi molskimi masami po koloni. Problem, ki se je pojavil, je bilo neizoblikovanje vrha na kromatogramu pri elucijskem volumnu posameznega preiskovanega encima. Elucijski volumni so bili pridobljeni z eksperimentalno določenimi molekulskimi masami encimov. Kontrola učinkovitosti izolacije pa je bila izvedena z določevanjem encimske aktivnosti posameznega encima v izolatu. Ekstrakt smo nato analizirali še s SDS- PAGE elektroforezo. Ugotovili smo, da je pri 12 (w/v) % separacijskem gelu možno izolirati vse preiskovane encime, katerih molekulske mase so glede na proteinski marker sovpadale z eksperimentalno določenimi, razen proteaze in celulaze. Iz teh rezultatov sklepamo, da imata obe uporabljeni tehniki izolacije encimov potencial za aplikacije v laboratorijskem in industrijskem merilu. Z optimizacijo postopka ekstrakcije naravnih materialov iz micelija gliv ter parametrov izbrane izolacijske tehnike pa je možno celo pričakovati izolacijo z večjo ločljivostjo, encimsko aktivnostjo, selektivnostjo in čistoto produkta.
Ključne besede:
izolacija encimov
,
Pleurotus ostreatus
,
ekstrakt
,
gelska kromatografija
,
SDS-PAGE elektroforeza
,
ɑ-amilaza
,
lakaza
,
celulaza
,
proteaza
,
glukoamilaza
Kraj izida:
Maribor
Kraj izvedbe:
Maribor
Založnik:
[A. Peklar]
Leto izida:
2021
Št. strani:
1 spletni vir (1 datoteka PDF (X, 53 f.))
PID:
20.500.12556/DKUM-81014
UDK:
543.645.4(043.2)
COBISS.SI-ID:
93427203
Datum objave v DKUM:
03.01.2022
Število ogledov:
997
Število prenosov:
119
Metapodatki:
Področja:
KTFMB - FKKT
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
PEKLAR, Anže, 2021,
Izolacija encimov iz pleurotus ostreatus : magistrsko delo
[na spletu]. Magistrsko delo. Maribor : A. Peklar. [Dostopano 19 april 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=81014
Kopiraj citat
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:
Ocenjevanje je dovoljeno samo
prijavljenim
uporabnikom.
Objavi na:
Podobna dela iz repozitorija:
Disinhibition-induced transitions between absence and tonic-clonic epileptic seizures
Fast random rewiring and strong connectivity impair subthreshold signal detection in excitable networks
Spatial coherence resonance in excitable biochemical media induced by internal noise
Predikcijski algoritmi z nevronskimi omrežji
Rekurzivna nevronska omrežja za razpoznavanje govora
Podobna dela iz ostalih repozitorijev:
Samodejno urejanje slik z generativnimi modeli nevronskih omrežij na podlagi jezikovnih opisov
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.
Licence
Licenca:
CC BY-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:
http://creativecommons.org/licenses/by-nd/4.0/deed.sl
Opis:
Licenca Creative Commons Brez predelav dovoljuje uporabnikom ponovno distribucijo dela, vendar ne v spremenjeni obliki. Zahtevana je navedba avtorstva.
Začetek licenciranja:
07.12.2021
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Isolation of enzymes from pleurotus ostreatus
Opis:
Pleurotus ostreatus is one of the most cultivated mushrooms for commercial purposes in the world. The content of a wide range of enzymes and other bioactive substances allows its use in various industries. Due to the growing importance in the applications of active ingredients from mushrooms in industry and their growing economic interest, the master's thesis describes the isolation of enzymes ɑ-amylase, laccase, cellulase, protease, glucoamylase from P. ostreatus mycelium extract with two different approaches, gel chromatography and SDS-PAGE electrophoresis. Analysis by gel chromatography showed that the isolation of enzymes was possible on the assumption that the travel of individual enzymes was not hindered by inappropriate gel porosity, impurity content, or even mutual inhibition of enzyme column travel. The problem that arose was the non-formation of a peak on the chromatogram at the elution volume of each investigated enzyme. Elution volumes were obtained by experimentally determined molecular weights. The control of the isolation efficiency, however, was by measuring the enzyme activity. The extract was then analyzed by SDS-PAGE electrophoresis. It was found that with 12% separation gel it is possible to isolate all investigated enzymes whose molecular weights with respect to the protein marker coincided with those determined experimentally, except for protease and cellulase. From these results, we conclude that both of the enzyme isolation techniques used have potential for laboratory and industrial applications. By optimizing the acquisition and extraction of natural materials and the parameters of isolation techniques, it is even possible to expect isolation with higher resolution, enzyme activity, selectivity and purity of the product.
Ključne besede:
enzyme isolation
,
Pleurotus ostreatus
,
extract
,
gel chromatography
,
SDS-PAGE electrophoresis
,
ɑ-amylase
,
lacase
,
cellulase
,
protease
,
glucoamylase
Komentarji
Dodaj komentar
Za komentiranje se morate
prijaviti
.
Komentarji (0)
0 - 0 / 0
Ni komentarjev!
Nazaj