| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Poslovni načrt predelave mokarjev : magistrsko delo
Avtorji:ID Glavač, Kaja (Avtor)
ID Pažek, Karmen (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Langerholc, Tomaž (Komentor)
ID Lešnik, Mario (Komentor)
Datoteke:.pdf MAG_Glavac_Kaja_2021.pdf (5,44 MB)
MD5: 01E9ABFC619010AE98132166E3E8A06F
PID: 20.500.12556/dkum/ab8dd0aa-426b-4302-9ddd-73a61a97e317
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Z magistrsko nalogo smo proučevali tržni potencial predelave mokarjev (Tenebrio sp.) in 8 različnih izdelkov iz njih (proteinskih praškov in pekovskih zmesi) ter koeficient ekonomičnosti glede na predelavo. Izdelali smo poslovni načrt po modelu Canvas in kalkulacijo skupnih stroškov, v kateri smo s programom Excel ocenili vse pomembne ekonomske parametre. Ocenili smo stroške materiala in pripravili model prodaje izdelkov za prvi dve leti poslovanja. Ugotovili smo, da naši izdelki predstavljajo velik tržni potencial na slovenskem trgu, saj teh izdelkov na njem še ni. Rezultati simulacijskega modela so pokazali, da je predelava mokarjev ekonomsko upravičena. Predelava mokarjev je pri vseh izdelkih ekonomsko upravičena, saj so vsi koeficienti ekonomičnosti > 1. Največji tržni potencial smo ugotovili pri proteinski kaši (Ke = 6,45). S finančnim načrtom smo določili denarni tok, ki nam je pokazal, da je za prvi dve leti poslovanja primerna oblika dejavnosti s. p., v tretjem letu pa prehod na d. o. o. Zaključimo lahko, da Slovenija predstavlja potencialno trg za izdelke iz mokarjev in da lahko idejo zaradi sprostitve zakonodaje realiziramo v zelo kratkem času.
Ključne besede:mokarji, predelava, ekonomičnost, poslovni model, trženje
Kraj izida:Maribor
Kraj izvedbe:Maribor
Založnik:[K. Glavač]
Leto izida:2021
Št. strani:X, 108 str., [4] str. pril.
PID:20.500.12556/DKUM-80559 Novo okno
UDK:638.4:631.1:339.138(043)=163.6
COBISS.SI-ID:80304131 Novo okno
Datum objave v DKUM:13.10.2021
Število ogledov:1620
Število prenosov:221
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
GLAVAČ, Kaja, 2021, Poslovni načrt predelave mokarjev : magistrsko delo [na spletu]. Magistrsko delo. Maribor : K. Glavač. [Dostopano 18 april 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=80559
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:18.09.2021

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Business plan for mealworm processing
Opis:With the master's thesis we research the market potential of processing mealworms (Tenebrio sp.) into 8 different products (protein powders and bakery mixtures) and the economic coefficient in terms of processing. We prepared a business plan according to the Canvas model and an economic model in which we calculated all important economic parameters with Excel program. We recalculated material costs and set the product sales model for the first two years of business. We found that our products represent a great market potential on the Slovenian market, as these products are not yet offered on the Slovenian market. The results of the simulation model showed that the processing of mealworms is economically efficient. Processing is economically justified for all products, as all economic coefficients are > 1. The highest market potential was found for protein porridge (Ke = 6.45). With the help of a financial plan, we determined the cash flow, which showed us that the suitable business form for the first two years is s. p., and in the third year the transition to d. o. o. We can conclude that Slovenia represents a potential market for our products and that the idea can be realized in a very short time due to the release of legislation.
Ključne besede:mealworms, processing, economy, business model, marketing


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici