Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali uporabite sodobnejši brskalnik.
|
|
SLO
|
ENG
|
Piškotki in zasebnost
DKUM
EPF - Ekonomsko-poslovna fakulteta
FE - Fakulteta za energetiko
FERI - Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko
FF - Filozofska fakulteta
FGPA - Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
FL - Fakulteta za logistiko
FNM - Fakulteta za naravoslovje in matematiko
FOV - Fakulteta za organizacijske vede
FS - Fakulteta za strojništvo
FT - Fakulteta za turizem
FVV - Fakulteta za varnostne vede
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
MF - Medicinska fakulteta
PEF - Pedagoška fakulteta
PF - Pravna fakulteta
UKM - Univerzitetna knjižnica Maribor
UM - Univerza v Mariboru
UZUM - Univerzitetna založba Univerze v Mariboru
COBISS
Ekonomsko poslovna fakulteta
Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Fakulteta za logistiko
Fakulteta za organizacijske vede
Fakulteta za varnostne vede
Fakulteta za zdravstvene vede
Knjižnica tehniških fakultet
Medicinska fakulteta
Miklošičeva knjižnica - FPNM
Pravna fakulteta
Univerzitetna knjižnica Maribor
Večja pisava
|
Manjša pisava
Uvodnik
Iskanje
Brskanje
Oddaja dela
Za študente
Za zaposlene
Statistika
Prijava
Prva stran
>
Izpis gradiva
Izpis gradiva
Naslov:
Bezgovi ekstrakti in inhibitorni potencial na mikrobe
Avtorji:
ID
Korpič, Špela
(Avtor)
ID
Langerholc, Tomaž
(Mentor)
Več o mentorju...
ID
Ivančič, Anton
(Komentor)
Datoteke:
MAG_Korpic_Spela_2021.pdf
(3,53 MB)
MD5: FBDF281E4DCBAB79F08F8099E03A5816
PID:
20.500.12556/dkum/7e8b4145-7df3-40dc-a7ed-53befe67fde7
Jezik:
Slovenski jezik
Vrsta gradiva:
Magistrsko delo/naloga
Tipologija:
2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:
V magistrskem delu je bil preučevan učinek ekstraktov bezgovih jagod Sambucus nigra in jagod različnih medvrstnih križancev, ki so obsegali različne kombinacije S. javanica s S. nigra, S. cerulea in/ali S. racemosa, na dva pomembna prehranska patogena, to sta Salmonella typhimurium in Staphylococcus aureus. Ob prisotnosti ekstraktov bezgovih jagod v bakterijskem mediju se je spremljala rast koncentracije bakterij. Čeprav je bila rast testnih bakterij spremenjena ob prisotnosti bezgovih ekstraktov, minimalne inhibitorne koncentracije ni bilo mogoče določiti. Ugotovljeno je bilo, da se ob dodatku ekstraktov bezgovih jagod z višjo koncentracijo pospeši rast S. typhimurium in S. aureus, pri nizkih koncentracijah ekstraktov pa učinka na povečano rast koncentracije bakterij ni bilo zaznati. Največja hitrost rasti koncentracije bakterij ob dodatku večine ekstraktov bezgovih jagod je bila izmerjena pri koncentraciji ekstraktov 5 mg/mL. Tudi koncentracija bakterij po 24 urah je bila v tem primeru največja. Najvišja koncentracija bakterij S. typhimurium po 24 urah je bila dosežena ob prisotnosti ekstrakta bezgovih jagod JA × RAC, JA × KOR in JA × NI; pri istih bezgih je bila izmerjena tudi največja maksimalna hitrost rasti bakterij. Najmanjša maksimalna hitrost rasti je bila izmerjena ob dodatku ekstrakta bezga JA × (JA × NI). Pri bakteriji S. aureus je najvišjo koncentracijo po 24 urah povzročil dodatek ekstraktov bezgovih jagod S. nigra 'Black Beauty' in (JANI × CER) × MIQ. Največja maksimalna hitrost rasti bakterije za S. aureus je bil zaznana ob dodatku bezgovih jagod JA × KOR in križanca (JA × CER) × (JA × NI). Najmanjša maksimalna hitrost rasti je bila izmerjena ob dodatku ekstrakta bezga JA Addis Abeba.
Ključne besede:
Sambucus nigra
,
medvrstni križanci
,
inhibitorni potencial
,
mikrobi
,
bezgove jagode
Kraj izida:
Maribor
Leto izida:
2021
PID:
20.500.12556/DKUM-78569
NUK URN:
URN:SI:UM:DK:JEK5M0YG
Datum objave v DKUM:
17.02.2021
Število ogledov:
1117
Število prenosov:
153
Metapodatki:
Področja:
FKBV
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
KORPIČ, Špela, 2021,
Bezgovi ekstrakti in inhibitorni potencial na mikrobe
[na spletu]. Magistrsko delo. Maribor. [Dostopano 9 april 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=78569
Kopiraj citat
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:
Ocenjevanje je dovoljeno samo
prijavljenim
uporabnikom.
Objavi na:
Podobna dela iz repozitorija:
Naprava za testiranje nestabilnosti kolenskega sklepa
Konstruiranje naprave za testiranje zaznavanja posod na indukcijskih ploščah
Izdelava naprave za preizkušanje klešč
Naprava za testiranje tipk pralnega stroja
Priprava eksperimenta za mikrofluidiko
Podobna dela iz ostalih repozitorijev:
Naprava za testiranje pnevmatskih manipulatorjev
Naprava za testiranje povezave PPPoE
Eksperimentalna izokinetična naprava za testiranje oseb in športnikov
Testirna naprava za rotacijske enkoderje RMB44
Naprava za izvajanje kratkih stikov za preizkušanje varnosti električnih naprav
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.
Licence
Licenca:
CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:
http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:
Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:
18.01.2021
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Elderberry extracts and their potential to inhibit microbes
Opis:
The thesis is associated with the investigation of the effect of berry extracts of Sambucus nigra and various interspecific combinations involving S. javanica with S. nigra, S. cerulea and/or S. racemosa against two important food pathogens Salmonella typhimurium and Staphylococcus aureus. Bacterial growth was monitored in media containing elderberry extracts. Although the growth of bacteria was altered in the presence of elderberry extracts, the minimum inhibitory concentration could not be determined. It was discovered that the addition of elderberry extracts in higher concentrations accelerated the growth of S. typhimurium and S. aureus, while at low concentrations the effect on the increased growth of the bacteria was not observed. The maximum bacterial growth rate in the presence of most elderberry extracts was measured in the presence of 5 mg/mL extract concentration. The concentration of bacteria reached after 24 hours, in the presence of 5 mg/mL extract, was also the highest in most cases. The highest concentration of S. typhimurium after 24 hours and the maximum growth rate of bacteria was reached in the presence of elderberry extracts JA × RAC, JA × KOR and JA × NI. The lowest maximum growth rate was measured with the addition of elderberry extract JA × (JA × NI). At S. aureus, the highest concentration after 24 hours was achieved with the addition of elderberry extracts S. nigra 'Black Beauty' and (JANI × CER) × MIQ. The highest maximum growth rate of S. aureus was detected with the addition of JA × KOR and hybrid (JA × CER) × (JA × NI). The lowest maximum growth rate was measured with the addition of elderberry extract JA Addis Abeba.
Ključne besede:
Sambucus nigra
,
interspecific hybrids
,
inhibitory effect
,
microbes
,
elderberry fruits
Komentarji
Dodaj komentar
Za komentiranje se morate
prijaviti
.
Komentarji (0)
0 - 0 / 0
Ni komentarjev!
Nazaj