| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Bezgovi ekstrakti in inhibitorni potencial na mikrobe
Avtorji:ID Korpič, Špela (Avtor)
ID Langerholc, Tomaž (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Ivančič, Anton (Komentor)
Datoteke:.pdf MAG_Korpic_Spela_2021.pdf (3,53 MB)
MD5: FBDF281E4DCBAB79F08F8099E03A5816
PID: 20.500.12556/dkum/7e8b4145-7df3-40dc-a7ed-53befe67fde7
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:V magistrskem delu je bil preučevan učinek ekstraktov bezgovih jagod Sambucus nigra in jagod različnih medvrstnih križancev, ki so obsegali različne kombinacije S. javanica s S. nigra, S. cerulea in/ali S. racemosa, na dva pomembna prehranska patogena, to sta Salmonella typhimurium in Staphylococcus aureus. Ob prisotnosti ekstraktov bezgovih jagod v bakterijskem mediju se je spremljala rast koncentracije bakterij. Čeprav je bila rast testnih bakterij spremenjena ob prisotnosti bezgovih ekstraktov, minimalne inhibitorne koncentracije ni bilo mogoče določiti. Ugotovljeno je bilo, da se ob dodatku ekstraktov bezgovih jagod z višjo koncentracijo pospeši rast S. typhimurium in S. aureus, pri nizkih koncentracijah ekstraktov pa učinka na povečano rast koncentracije bakterij ni bilo zaznati. Največja hitrost rasti koncentracije bakterij ob dodatku večine ekstraktov bezgovih jagod je bila izmerjena pri koncentraciji ekstraktov 5 mg/mL. Tudi koncentracija bakterij po 24 urah je bila v tem primeru največja. Najvišja koncentracija bakterij S. typhimurium po 24 urah je bila dosežena ob prisotnosti ekstrakta bezgovih jagod JA × RAC, JA × KOR in JA × NI; pri istih bezgih je bila izmerjena tudi največja maksimalna hitrost rasti bakterij. Najmanjša maksimalna hitrost rasti je bila izmerjena ob dodatku ekstrakta bezga JA × (JA × NI). Pri bakteriji S. aureus je najvišjo koncentracijo po 24 urah povzročil dodatek ekstraktov bezgovih jagod S. nigra 'Black Beauty' in (JANI × CER) × MIQ. Največja maksimalna hitrost rasti bakterije za S. aureus je bil zaznana ob dodatku bezgovih jagod JA × KOR in križanca (JA × CER) × (JA × NI). Najmanjša maksimalna hitrost rasti je bila izmerjena ob dodatku ekstrakta bezga JA Addis Abeba.
Ključne besede:Sambucus nigra, medvrstni križanci, inhibitorni potencial, mikrobi, bezgove jagode
Kraj izida:Maribor
Leto izida:2021
PID:20.500.12556/DKUM-78569 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:JEK5M0YG
Datum objave v DKUM:17.02.2021
Število ogledov:1117
Število prenosov:153
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
KORPIČ, Špela, 2021, Bezgovi ekstrakti in inhibitorni potencial na mikrobe [na spletu]. Magistrsko delo. Maribor. [Dostopano 9 april 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=78569
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:18.01.2021

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Elderberry extracts and their potential to inhibit microbes
Opis:The thesis is associated with the investigation of the effect of berry extracts of Sambucus nigra and various interspecific combinations involving S. javanica with S. nigra, S. cerulea and/or S. racemosa against two important food pathogens Salmonella typhimurium and Staphylococcus aureus. Bacterial growth was monitored in media containing elderberry extracts. Although the growth of bacteria was altered in the presence of elderberry extracts, the minimum inhibitory concentration could not be determined. It was discovered that the addition of elderberry extracts in higher concentrations accelerated the growth of S. typhimurium and S. aureus, while at low concentrations the effect on the increased growth of the bacteria was not observed. The maximum bacterial growth rate in the presence of most elderberry extracts was measured in the presence of 5 mg/mL extract concentration. The concentration of bacteria reached after 24 hours, in the presence of 5 mg/mL extract, was also the highest in most cases. The highest concentration of S. typhimurium after 24 hours and the maximum growth rate of bacteria was reached in the presence of elderberry extracts JA × RAC, JA × KOR and JA × NI. The lowest maximum growth rate was measured with the addition of elderberry extract JA × (JA × NI). At S. aureus, the highest concentration after 24 hours was achieved with the addition of elderberry extracts S. nigra 'Black Beauty' and (JANI × CER) × MIQ. The highest maximum growth rate of S. aureus was detected with the addition of JA × KOR and hybrid (JA × CER) × (JA × NI). The lowest maximum growth rate was measured with the addition of elderberry extract JA Addis Abeba.
Ključne besede:Sambucus nigra, interspecific hybrids, inhibitory effect, microbes, elderberry fruits


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici