| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Izolacija kanabinoidov iz industrijske konoplje : magistrsko delo
Avtorji:ID Horvat, Domen (Avtor)
ID Kotnik, Petra (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Knez Marevci, Maša (Komentor)
Datoteke:.pdf MAG_Horvat_Domen_2020.pdf (2,25 MB)
MD5: 93C3EC30C9AEF6D113DF1AB95BFB634B
PID: 20.500.12556/dkum/eda08e8d-305a-4dd5-bc66-64f01fda41d4
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Tipologija:2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Opis:Magistrsko delo prikazuje študijo različnih tehnik izolacije in separacije kanabinoidov iz industrijske konoplje, njihovo dekarboksilacijo ter antioksidativne lastnosti. Kanabinoide iz industrijske konoplje smo izolirali z različnimi ekstrakcijskimi metodami in primerjali rezultate vsebnosti posameznih kanabinoidov, ki so bile določene s pomočjo tekočinske kromatografije (LC-MS). Pričakovano smo večjo vsebnost kislinskih kanabinoidov zabeležili v ekstraktih, ki so bili pridobljeni pri nižjih temperaturah (maceracija), medtem ko so pri višjih temperaturah bili ekstrakti podvrženi procesu dekarboksilacije ter posledično vsebovali več nekislinskih kanabinoidov. Posamezne kanabinoide iz pripravljenih ekstraktov smo ločevali s tankoplastno kromatografijo sklopljeno z masnim spektrometrom (TLC-MS). Preverili smo vpliv pomembnih kromatografskih parametrov (relativna vlažnost, temperatura, mobilna faza) na učinkovitost ločbe. Ugotovili smo, da je ločba posameznih kanabinoidov izjemno zahtevna. Zanimal nas je tudi vpliv temperature, časa in oblike, v kateri se kanabinoidi nahajajo, na proces dekarboksilacije kislinskih kanabinoidov. Opazili smo, da hitrost dekarboksilacije s temperaturo in časom močno naraste. Kanabinoidi v ekstraktih so za popolno dekarboksilacijo kislinskih kanabinoidov potrebovali manj časa kot kanabinoidi v rastlinskem materialu. Antioksidativne lastnosti posameznih ekstraktov in kanabinoidov smo določili s pomočjo DPPH in β-karotenske metode, ter jih primerjali z dvema pogosto uporabljenima antioksidantoma - askorbinsko kislino ter BHT. Izsledki obeh metod so potrdili izjemen antioksidativni potencial kanabinoidov v ekstraktih, ki so pokazali primerljive rezultate kot askorbinska kislina. Posamezni standardi kanabinoidov so antioksidativno manj učinkoviti, kar nakazuje na pomembnost sinergističnega učinka kanabinoidov.
Ključne besede:kanabinoidi, LC-MS, TLC-MS, dekarboksilacija, antioksidativnost
Kraj izida:Maribor
Kraj izvedbe:Maribor
Založnik:[D. Horvat]
Leto izida:2020
Št. strani:VIII, 50 str.
PID:20.500.12556/DKUM-77872 Novo okno
UDK:66.061.34:633.522(043.2)
COBISS.SI-ID:32126211 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:7ZIWMLQH
Datum objave v DKUM:08.10.2020
Število ogledov:1146
Število prenosov:246
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:KTFMB - FKKT
:
HORVAT, Domen, 2020, Izolacija kanabinoidov iz industrijske konoplje : magistrsko delo [na spletu]. Magistrsko delo. Maribor : D. Horvat. [Dostopano 16 april 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=77872
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:18.09.2020

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Isolation of cannabinoids from industrial hemp
Opis:The master's thesis presents a study of various techniques for the isolation and separation of cannabinoids from industrial hemp, their decarboxylation and antioxidant properties. Cannabinoids from industrial hemp were isolated using various extraction methods.The amount of individual cannabinoids was determined by liquid chromatography (LC-MS). As expected, a higher content of acidic cannabinoids was reported in extracts obtained at lower temperatures (maceration), while at higher temperatures the extracts were subjected to a decarboxylation process and consequently contained more non-acidic cannabinoids. Individual cannabinoids from the prepared extracts were separated with thin layer chromatography coupled with mass spectrometry (TLC-MS). The influence of important chromatographic parameters (relative humidity, temperature, mobile phase) on the separation efficiency has been studied. The separation of individual cannabinoids has proven to be extremely challenging. The influence of temperature, time and the form in which cannabinoids are found during the process of decarboxylation of acid cannabinoids has been investigated. Results clearly show that the rate of decarboxylation increases sharply with temperature and time. The cannabinoids in the extracts took less time to completely undergo decarboxylation than the cannabinoids in the plant material. The antioxidant properties of individual extracts and cannabinoids were determined using DPPH and β-carotene methods, and compared with two commonly used antioxidants - ascorbic acid and BHT. The results of both methods confirmed the exceptional antioxidant potential of cannabinoids in the extracts, which showed comparable results as ascorbic acid. Individual standards of cannabinoids have shown a lower antioxidant activity, suggesting the importance of the synergistic effect of cannabinoids.
Ključne besede:cannabinoids, LC-MS, TLC-MS, decarboxylation, antioxidative properties


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici