| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Antiproliferacijski in antioksidativni učinki nekaterih razvejanih in kratkoverižnih maščobnih kislin
Avtorji:ID Pertinač, Špela (Avtor)
ID Langerholc, Tomaž (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Tušar, Livija (Komentor)
Datoteke:.pdf MAG_Pertinac_Spela_2018.pdf (3,63 MB)
MD5: 727E63AC41C811E44AE2F509ED80A3CE
PID: 20.500.12556/dkum/2beed6d8-0a19-4432-a6b2-0cffdd20e8a7
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Magistrsko delo/naloga
Organizacija:FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:Maščobne kisline (MK) so pomembne pri vzdrževanju ravnovesja črevesne mikroflore in metabolizma. Njihova ustrezna količina zmanjšuje pojavnost številnih bolezni (alergij, astme, raka ter avtoimunskih, presnovnih in nevroloških bolezni). Namen raziskave je bil ugotoviti, če izbrane kratkoverižne alifatske (KVMK) in razvejane maščobne kisline (RMK) vplivajo na proliferacijo človeških epitelnih celic linije H4 in Caco-2 in če povzročajo oksidativni stres v celicah TLT. MTT-test smo uporabili kot pokazatelj vpliva MK na proliferacijo celic, barvilo DCFH-DA pa kot pokazatelj oksidativnega stresa. Rezultati so pokazali, da visoke koncentracije MK vplivajo na zmanjšanje proliferacije pri celičnih linijah H4 in Caco-2. MK v celicah TLT povzročajo oksidativni stres že pri najnižjih testiranih koncentracijah. Pri mlečni, heksanojski, valerični, izovalerični in 2-metilbutirični kislini je pri najvišjih koncentracijah dodanih MK oksidativni stres najvišji, medtem ko propanojska, Na-butirat in 4-metilvalerična kislina pri najvišji koncentraciji celo zavirajo oksidativni stres.
Ključne besede:maščobne kisline, proliferacija celic, oksidativni stres
Kraj izida:Maribor
Leto izida:2018
PID:20.500.12556/DKUM-72334 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:2QVNKP04
Datum objave v DKUM:27.09.2018
Število ogledov:1656
Število prenosov:169
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:FKBV
:
PERTINAČ, Špela, 2018, Antiproliferacijski in antioksidativni učinki nekaterih razvejanih in kratkoverižnih maščobnih kislin [na spletu]. Magistrsko delo. Maribor. [Dostopano 13 april 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=72334
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Iščem podobna dela...Prosim, počakajte...
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Licence

Licenca:CC BY-NC-ND 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva-Nekomercialno-Brez predelav 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.sl
Opis:Najbolj omejujoča licenca Creative Commons. Uporabniki lahko prenesejo in delijo delo v nekomercialne namene in ga ne smejo uporabiti za nobene druge namene.
Začetek licenciranja:19.09.2018

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:Antiproliferative and Antioxidant Effects of Selected Branched-chain and Short-chain Fatty Acids
Opis:Fatty acids (FAs) are important in supporting the intestinal microflora and metabolism. Physiological amounts of FAs reduce the occurrences of many diseases (allergies, asthma, cancer and autoimmune, metabolic and neurological diseases). The aim of the study was to determine if selected short chain aliphatic fatty acids (SCFA) and branched chain fatty acids (BCFA) affect the proliferation of human epithelial cell lines H4 and Caco-2 and oxidative stress in macrophage cells TLT. An MTT test was used to monitor cell proliferation and DCFH-DA dye was used as an indicator of oxidative stress. The results showed that high FA concentrations cause the reduction of proliferation in cell lines H4 and Caco-2. FAs caused oxidative stress in TLT cells even in the lowest applied concentration range. Lactic, hexanoic, valeric, isovaleric and 2-methylbutyric acids caused oxidative stress at highest concentrations applied in the test, while propanoic, Na-butyrate and 4-methylvaleric acids even inhibited oxidative stress at the highest concentration.
Ključne besede:fatty acids, prioliferation, oxidative stress


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici