| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:Effects of translational and rotational degrees of freedom on the hydration of ionic solutes as seen by the popular water models
Avtorji:ID Mohorič, Tomaž (Avtor)
ID Bren, Urban (Avtor)
ID Vlachy, Vojko (Avtor)
Datoteke:.pdf Acta_Chimica_Slovenica_2015_Mohoric,_Bren,_Vachyl_Effects_of_Translational_and_Rotational_Degrees_of_Freedom_on_the_Hydration_of_Ionic_S.pdf (494,01 KB)
MD5: 5A920F5288C813C0EC51DD8FE22BD8F8
PID: 20.500.12556/dkum/3db7cc2d-5461-4694-bdd9-9abb928267c5
 
URL https://journals.matheo.si/index.php/ACSi/article/view/1291
 
Jezik:Angleški jezik
Vrsta gradiva:Znanstveno delo
Tipologija:1.01 - Izvirni znanstveni članek
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Opis:We employed molecular dynamics simulations with separate thermostats for translational and rotational temperatures in order to study the effects of these degrees of freedom on the hydration of ions. In this work we examine how water models, differing in charge distribution, respond to the rise of rotational temperature. The study shows that, with respect to the distribution of negative charge, popular water models lead to different responses upon an increase of the rotational temperature. The differences arise in hydration of cations, as the negative charge distribution on the model solvent represents the determining factor in such cases. The cation-water correlation increases with the increasing rotational temperature if negative charge is placed in (or close to) the centre of the water molecule (a typical example is the SPC water model) and decreases, when the negative charge is shifted from the centre (as in the TIP5P model of water). Because all the water models examined here have similar distributions of positive charge, they all exhibit similar trends in solvation of anions. In contrast to above, the effect of translational temperature variation is similar for all water-solute pairs; any increase in translational temperature decreases the solute-water correlations.
Ključne besede:ionic hydration, water models, degrees of freedom, molecular dynamics
Status publikacije:Objavljeno
Verzija publikacije:Objavljena publikacija
Leto izida:2015
Št. strani:str. 489-497
Številčenje:Letn. 62, št. 3
PID:20.500.12556/DKUM-67450 Novo okno
ISSN:1318-0207
UDK:544.27
COBISS.SI-ID:1536357059 Novo okno
DOI:10.17344/acsi.2014.1291 Novo okno
ISSN pri članku:1318-0207
NUK URN:URN:SI:UM:DK:DSK0XEVD
Datum objave v DKUM:18.08.2017
Število ogledov:1668
Število prenosov:361
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:Ostalo
:
MOHORIČ, Tomaž, BREN, Urban in VLACHY, Vojko, 2015, Effects of translational and rotational degrees of freedom on the hydration of ionic solutes as seen by the popular water models. Acta Chimica Slovenica [na spletu]. 2015. Vol. 62, no. 3, p. 489–497. [Dostopano 19 april 2025]. DOI 10.17344/acsi.2014.1291. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=67450
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Iščem podobna dela...Prosim, počakajte...
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Gradivo je del revije

Naslov:Acta Chimica Slovenica
Skrajšan naslov:Acta Chim. Slov.
Založnik:Slovensko kemijsko društvo
ISSN:1318-0207
COBISS.SI-ID:14086149 Novo okno

Gradivo je financirano iz projekta

Financer:ARRS - Agencija za raziskovalno dejavnost Republike Slovenije
Številka projekta:J1-4148
Naslov:Solvatacija in vpliv narave ionov v bioloških sistemih

Licence

Licenca:CC BY 4.0, Creative Commons Priznanje avtorstva 4.0 Mednarodna
Povezava:http://creativecommons.org/licenses/by/4.0/deed.sl
Opis:To je standardna licenca Creative Commons, ki daje uporabnikom največ možnosti za nadaljnjo uporabo dela, pri čemer morajo navesti avtorja.
Začetek licenciranja:18.08.2017

Sekundarni jezik

Jezik:Slovenski jezik
Opis:S pomočjo simulacije gibanja molekul v sistemu, kjer smo posameznim prostostnim stopnjam (translacija, rotacija) predpisali različne temperature, smo raziskali vpliv teh prostostnih stopenj na hidratacijo enostavnih ionov. Zanimalo nas je, kako se, glede na izbrani model vode, hidratacija enostavnih ionov odziva na povišanje rotacijske temperature. Pokazali smo, da se modeli vode, skladno s porazdelitvijo negativnega naboja na molekuli, ločijo v dve skupini. Do različnega odziva zato prihaja predvsem pri hidrataciji kationa. Za 3- in 4-točkovne modele vode (npr. SPC model), kjer je negativni naboj v središču molekule vode, hidratacija kationov z naraščujočo temperaturo rotacije narašča. V nasprotju s tem pa pri 5-točkovnih modelih vode (npr. TIP5P), hidratacija kationov z višanjem temperature rotacije slabi. Pri vseh obravnavanih modelih vode se hidratacija anionov zmanjšuje s povišanjem rotacijske temperature. Razlog je podobna porazdelitev pozitivnega naboja pri vseh modelih vode. Vpliv translacijske temperature je pri vseh topljencih in za vse modele vode kvalitativno enak – vsako povišanje temperature slabi korelacijo med topljencem in vodo.
Ključne besede:fizikalna kemija, hidratacija ionov, voda, modeli vode, prostostne stopnje, molekularna dinamika


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici