Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali uporabite sodobnejši brskalnik.
|
|
SLO
|
ENG
|
Piškotki in zasebnost
DKUM
EPF - Ekonomsko-poslovna fakulteta
FE - Fakulteta za energetiko
FERI - Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko
FF - Filozofska fakulteta
FGPA - Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
FL - Fakulteta za logistiko
FNM - Fakulteta za naravoslovje in matematiko
FOV - Fakulteta za organizacijske vede
FS - Fakulteta za strojništvo
FT - Fakulteta za turizem
FVV - Fakulteta za varnostne vede
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
MF - Medicinska fakulteta
PEF - Pedagoška fakulteta
PF - Pravna fakulteta
UKM - Univerzitetna knjižnica Maribor
UM - Univerza v Mariboru
UZUM - Univerzitetna založba Univerze v Mariboru
COBISS
Ekonomsko poslovna fakulteta
Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Fakulteta za logistiko
Fakulteta za organizacijske vede
Fakulteta za varnostne vede
Fakulteta za zdravstvene vede
Knjižnica tehniških fakultet
Medicinska fakulteta
Miklošičeva knjižnica - FPNM
Pravna fakulteta
Univerzitetna knjižnica Maribor
Večja pisava
|
Manjša pisava
Uvodnik
Iskanje
Brskanje
Oddaja dela
Za študente
Za zaposlene
Statistika
Prijava
Prva stran
>
Izpis gradiva
Izpis gradiva
Naslov:
Terminologija čokoladnih sladic v izbranem strokovnem viru
Avtorji:
ID
Vrhovnik, Lea
(Avtor)
ID
Ulčnik, Natalija
(Mentor)
Več o mentorju...
Datoteke:
MAG_Vrhovnik_Lea_2017.pdf
(1,20 MB)
MD5: D1758AB599A14876D0217921BD13AC3B
Jezik:
Slovenski jezik
Vrsta gradiva:
Magistrsko delo/naloga
Tipologija:
2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:
FF - Filozofska fakulteta
Opis:
Magistrsko delo z naslovom Terminologija čokoladnih sladic v izbranem strokovnem viru v teoretičnem delu obravnava tematiko čokoladnih sladic, njihov nastanek z razvojem slaščičarske obrti in odkritjem kakavovca ter njegovo predelavo v čokolado, ki predstavlja bistveno sestavino čokoladnih sladic. Posveča se tudi področjema terminologije in terminografije. V empiričnem delu je v ospredju izrazje s področja čokoladnih sladic, izpisano iz izbranega strokovnega vira z naslovom Zlata knjiga – čokolada (Remškar 2007), in njegova jezikoslovna analiza na pravopisni, izrazni in pomenski ravni. Ugotovljeno je, da je analizirano izrazje večinoma večbesedno, pri čemer se večina terminov začenja s pridevnikom čokoladen (npr. čokoladna karamela, čokoladna palačinka, čokoladni kipnik, čokoladni narastek, čokoladno pecivo, čokoladno srce); termini so pogosto sestavljeni iz samostalnikov in pridevnikov, pri tem pa je samostalnik v posameznih primerih tudi prevzeta beseda v citatnem zapisu, npr. čokoladni crème brulée, čokoladni petit-fours. Zbrani izrazi so v ustreznem pomenu v veliki meri prisotni v korpusu Gigafida, kjer lahko imajo dodana tudi opisna poimenovanja za lažjo razumljivost in koristne informacije o okoliščinah rabe, izvoru ipd. V Slovarju slovenskega knjižnega jezika analizirani termini večinoma še niso evidentirani.
Ključne besede:
KLJUČNE BESEDE: čokolada
,
čokoladne sladice
,
terminologija
,
termin
,
Zlata knjiga – čokolada
,
korpus Gigafida
,
besedoslovje
Kraj izida:
Maribor
Založnik:
[L. Vrhovnik]
Leto izida:
2017
PID:
20.500.12556/DKUM-66169
UDK:
81'373:641.85:663.91(043.2)
COBISS.SI-ID:
23229192
NUK URN:
URN:SI:UM:DK:4UIRJZVV
Datum objave v DKUM:
18.07.2017
Število ogledov:
1506
Število prenosov:
167
Metapodatki:
Področja:
FF
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
VRHOVNIK, Lea, 2017,
Terminologija čokoladnih sladic v izbranem strokovnem viru
[na spletu]. Magistrsko delo. Maribor : L. Vrhovnik. [Dostopano 18 april 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=66169
Kopiraj citat
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:
Ocenjevanje je dovoljeno samo
prijavljenim
uporabnikom.
Objavi na:
Podobna dela iz repozitorija:
Primerjava zaznane vrednosti izobraževalnih storitev, izvajanih v predavalnici, z zaznano vrednostjo izobraževalnih storitev, izvajanih na daljavo
Zaznava vrednost storitev mobilnih operaterjev v Sloveniji
Pomen gneče in njen vpliv na zaznano vrednost storitev
Zaznana vrednost, zadovoljstvo in zvestoba z bančnimi storitvami v Sloveniji
Povezava med zadovoljstvom odjemalcev, njihovo lojalnostjo ter poslovno uspešnostjo podjetij na trgu mobilne telefonije v Sloveniji
Podobna dela iz ostalih repozitorijev:
Vrednotenje zaznane vrednosti posameznih segmentov obiskovalcev turističnih znamenitosti
Predlog sprememb v verigi vrednosti v upravni enoti
Mobilna telefonija med mladimi v Sloveniji
Zaznana vrednost slovenskih turističnih znamenitosti
Vpliv porekla in z njim povezanih dejavnikov na zaznano vrednost sveže zelenjave
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Terminolgy of chocolate dessert in the selected expert source
Opis:
The theoretical part of Master's thesis titled Terminology of chocolate desserts in the selected expert source deals with the theme of chocolate desserts, their creation by developing of confectionery craft, and discovery of cocoa and its processing into chocolate, which is an essential ingredient of chocolate desserts. It also focuses on the fields of terminology and terminography. At the forefront of the empirical part there is terminology in the field of chocolate desserts, collected from the selected expert source titled Zlata knjiga – čokolada (The Golden Book of Chocolate) (Remškar 2007), and its linguistic analysis at the spelling, expressive, and semantic level. The conclusion has been made that the analysed terminology mainly consists of multi-words, with most of the terms beginning with the adjective chocolate (e.g. chocolate toffee, chocolate pancake, chocolate trifle, chocolate soufflé, chocolate pastry, chocolate heart); terms are often composed of nouns and adjectives, while in some cases the noun is a foreign word, e.g. chocolate crème brulée, chocolate petit-fours. The collected expressions of relevant meaning are largely present in the Gigafida corpus, where they may have also had added a descriptive designation for easier understanding and useful information about collocations, origin, etc. The analysed terms have mostly not yet been recorded in Dictionary of Standard Slovene.
Ključne besede:
chocolate
,
chocolate desserts
,
terminology
,
term
,
The Golden Book of Chocolate
,
Gigafida corpus
,
lexicology
Komentarji
Dodaj komentar
Za komentiranje se morate
prijaviti
.
Komentarji (0)
0 - 0 / 0
Ni komentarjev!
Nazaj