Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali uporabite sodobnejši brskalnik.
|
|
SLO
|
ENG
|
Piškotki in zasebnost
DKUM
EPF - Ekonomsko-poslovna fakulteta
FE - Fakulteta za energetiko
FERI - Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko
FF - Filozofska fakulteta
FGPA - Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
FL - Fakulteta za logistiko
FNM - Fakulteta za naravoslovje in matematiko
FOV - Fakulteta za organizacijske vede
FS - Fakulteta za strojništvo
FT - Fakulteta za turizem
FVV - Fakulteta za varnostne vede
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
MF - Medicinska fakulteta
PEF - Pedagoška fakulteta
PF - Pravna fakulteta
UKM - Univerzitetna knjižnica Maribor
UM - Univerza v Mariboru
UZUM - Univerzitetna založba Univerze v Mariboru
COBISS
Ekonomsko poslovna fakulteta
Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Fakulteta za logistiko
Fakulteta za organizacijske vede
Fakulteta za varnostne vede
Fakulteta za zdravstvene vede
Knjižnica tehniških fakultet
Medicinska fakulteta
Miklošičeva knjižnica - FPNM
Pravna fakulteta
Univerzitetna knjižnica Maribor
Večja pisava
|
Manjša pisava
Uvodnik
Iskanje
Brskanje
Oddaja dela
Za študente
Za zaposlene
Statistika
Prijava
Prva stran
>
Izpis gradiva
Izpis gradiva
Naslov:
Ugotavljanje okusnosti listov na primeru modelnega herbivora
Avtorji:
ID
Greiner, Nina
(Avtor)
ID
Pipenbaher, Nataša
(Mentor)
Več o mentorju...
ID
Škornik, Sonja
(Komentor)
Datoteke:
UN_Greiner_Nina_2016.pdf
(1,57 MB)
MD5: FD7256D4F0ECFDC25A01108149E89AD2
Jezik:
Slovenski jezik
Vrsta gradiva:
Diplomsko delo
Tipologija:
2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:
FNM - Fakulteta za naravoslovje in matematiko
Opis:
V diplomskem delu smo raziskovali morfološko-funkcionalno potezo (MFP), in sicer okusnost listov na primeru modelnega herbivora. Naša raziskava je bila osnovana na 600 rastlinskih vzorcih, ki so zajemali kulturne in travniške rastline. Kot modelni herbivor smo izbrali rdečega lazarja (Arion rufus L.). Prvotno smo primerjali testne vzorce vseh rastlinskih vrst z njihovimi kontrolami. Ugotovili smo, da so herbivori najmanj objedali liste rastlinskih vrst Rubis idaeus L., Melissa officinalis L. in Cucumis sativus L., najpogosteje pa so se prehranjevali z listi vrst Taraxacum officinale L. in Erigeron annuus L.. V skladu z našimi predvidevanji so herbivori najmanj objedli liste rastlin s prisotnostjo sekundarnih sprememb celične stene, epidermalnimi tvorbami ter nizko hranilno vrednostjo. V nasprotju z našimi pričakovanji pa prisotnost sekundarnih metabolitov v listih ni imela vpliva na sam izbor herbivora. V naši raziskavi smo tudi ugotovili, da se modelni herbivor raje prehranjuje z izbranimi travniškimi rastlinskimi vrstami kot pa s kulturnimi.
Ključne besede:
Morfološko-funkcionalne poteze (MFP)
,
rdeči lazar (Arion rufus)
,
travniške rastline
,
kulturne rastline
Kraj izida:
Maribor
Založnik:
[N. Greiner]
Leto izida:
2016
PID:
20.500.12556/DKUM-62577
UDK:
574.1:632(043.2)
COBISS.SI-ID:
22759944
NUK URN:
URN:SI:UM:DK:SF4OUZTN
Datum objave v DKUM:
11.11.2016
Število ogledov:
1634
Število prenosov:
177
Metapodatki:
Področja:
FNM
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
GREINER, Nina, 2016,
Ugotavljanje okusnosti listov na primeru modelnega herbivora
[na spletu]. Diplomsko delo. Maribor : N. Greiner. [Dostopano 18 april 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=62577
Kopiraj citat
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:
Ocenjevanje je dovoljeno samo
prijavljenim
uporabnikom.
Objavi na:
Podobna dela iz repozitorija:
Merjenje in management kakovosti in zadovoljstva s turistično destinacijo
Analiza zadovoljstva gostov na destinaciji Solčavsko
Analiza zadovoljstva gostov na destinaciji Maribor
Marketing turističnih storitev ob Šmartinskem jezeru
Merjenje zadovoljstva turistov na destinaciji Rogaška Slatina
Podobna dela iz ostalih repozitorijev:
Analiza zadovoljstva gostov s storitvami turistične destinacije
Zadovoljstvo gostov s turistično destinacijo Bled
Vloga lokalne turistične organizacije pri oblikovanju mednarodno konkurenčne turistične destinacije
Analiza zadovoljstva gostov v Hotelu Maribor
A destination competitiveness analysis
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Palatability as indicated by preference by model herbivore
Opis:
In graduation thesis, we have researched leaf palatability as indicated by preference by model herbivore, which is one of the morphological – functional traits (MFT). Our research was based on 600 plant samples, which included cultivated and grassland plants. We incorporated Arion rufus L. as a model herbivore. First, we compared test samples with their controls for each of the plant species. We came to the conclusion that herbivores were avoiding plants Rubis Idaeus L., Melissa Officinalis L. in Cucumis sativus L. and were prefering Taraxacum officinale L. in Erigeron Annuus L.. In accordance with our expectations, leaf preference was most influenced by secondary cell wall changes, epidermal outgrowths and nutritional value. Contrary to our predictions, secondary metabolites did not have a dominant influence on leaf palatability. We concluded that herbivores prefer grassland plants over cultivated plants.
Ključne besede:
Morphological – functional traits (MFT)
,
red slug (Arion rufus)
,
grassland plants
,
cultivated plants
Komentarji
Dodaj komentar
Za komentiranje se morate
prijaviti
.
Komentarji (0)
0 - 0 / 0
Ni komentarjev!
Nazaj