| | SLO | ENG | Piškotki in zasebnost

Večja pisava | Manjša pisava

Izpis gradiva Pomoč

Naslov:SOČASNO DOLOČANJE IZBRANIH FLAVONOIDOV V RASTLINSKIH EKSTRAKTIH S HPLC
Avtorji:ID Habjanič, Estera (Avtor)
ID Finšgar, Matjaž (Mentor) Več o mentorju... Novo okno
ID Islamčević Razboršek, Maša (Komentor)
Datoteke:.pdf UN_Habjanic_Estera_2016.pdf (2,06 MB)
MD5: F06900BFA9E80DE7FD486A7ED1B91C5E
 
Jezik:Slovenski jezik
Vrsta gradiva:Diplomsko delo
Tipologija:2.11 - Diplomsko delo
Organizacija:FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
Opis:Validirali smo analizno metodo za sočasno določanje izbranih flavonoidov s tekočinsko kromatografijo visoke ločljivosti z ultravijolično zaznavo (HPLC-UV). Sočasno smo določali katehin, rutin, kvercetin in krisin. Spojine smo eluirali gradientno, pri čemer smo za mobilni fazi uporabili metanol in vodo nakisano z ocetno kislino. Separacijo in kvantifikacijo smo dosegli v 21 minutah pri valovni dolžini 280 nm. Z izbranimi validacijskimi parametri smo preverjali ustreznost metode. Rezultate smo statistično obdelali in določili ponovljivost, natančnost, linearnost, mejo zaznavnosti (LOD) in mejo določljivosti (LOQ). V diplomskem delu smo želeli razviti optimalno metodo za določanje izbranih flavonoidov v različnih vzorcih prehranskih dopolnil. Vzorce smo pripravili z ekstrakcijo trdno-tekoče. Raztopili smo jih v metanolu, ekstrahirali na ultrazvočni kopeli in filtrirali skozi filter papir in filtrno membrano ter analizirali. S to metodo nismo zaznali izbranih flavonoidov v prehranskih dopolnilih, zato smo po ekstrakciji na ultrazvočni kopeli zatehte vzorcev povečali in jih ekstrahirali s pomočjo rotacijskega uparjalnika pri 45 ºC, 1 uro. Tudi s to metodo nismo določili izbranih flavonoidov. Spojine smo želeli izolirati tudi s pomočjo ekstrakcije na trdni fazi (SPE). V ta namen smo preizkusili več različnih sorbentov. Kot najučinkovitejši se je pokazal hidrofilno-lipofilni kopolimer (HLB).
Ključne besede:HPLC, flavonoidi, katehin, rutin, krisin, kvercetin, validacija
Kraj izida:Maribor
Založnik:[E. Habjanič]
Leto izida:2016
PID:20.500.12556/DKUM-61586 Novo okno
UDK:543.544.5HPLC(043.2)
COBISS.SI-ID:20348438 Novo okno
NUK URN:URN:SI:UM:DK:FDDGVTDW
Datum objave v DKUM:16.09.2016
Število ogledov:2310
Število prenosov:155
Metapodatki:XML DC-XML DC-RDF
Področja:KTFMB - FKKT
:
HABJANIČ, Estera, 2016, SOČASNO DOLOČANJE IZBRANIH FLAVONOIDOV V RASTLINSKIH EKSTRAKTIH S HPLC [na spletu]. Diplomsko delo. Maribor : E. Habjanič. [Dostopano 6 april 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=61586
Kopiraj citat
  
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:Ocenjevanje je dovoljeno samo prijavljenim uporabnikom.
Objavi na:Bookmark and Share


Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.

Sekundarni jezik

Jezik:Angleški jezik
Naslov:SIMULTANEOUS DETERMINATION OF SELECTED FLAVONOIDS IN PLANT EXTRACTS WITH HPLC
Opis:Analytical method for the simultaneous determination of selected flavonoids with high-performance liquid chromatography with ultraviolet detection (HPLC-UV) was validated. Catechin, rutin, quercetin, and chrysin were determined. The compounds were separated by gradient elution, whereas in the mobile phase, methanol and water acidified with acetic acid was used. The separation and quantification were achieved in 21 minutes at a wavelength of 280 nm. With the selected validation parameters, was confirmed the suitability of the method. The results were statistically processed in order to determine the repeatability, accuracy, linearity, limit of detection (LOD), and limit of quantitation (LOQ). The main goal of this work was developing of an optimal method for the determination of selected flavonoids in various plant samples and food supplements. The samples were prepared with the solid-liquid extraction. They were dissolved in methanol and extracted in an ultrasonic bath, and before analysis filtered through paper and a filter membrane. This method did not detect the selected flavonoids in the food supplements. Because that reason after the ultrasonic extraction the weight of the samples were increased and extraced on a rotary evaporator at 45 ºC for 1 h. Also this method did not determine the selected flavonoids. For isolation of investigated compounds also solid phase extraction (SPE) using different sorbets was tested. Hydrophilic-lipophilic copolymer has been proven to be most effective.
Ključne besede:HPLC, flavonoids, catechin, rutin, chrysin, quercetin, validation


Komentarji

Dodaj komentar

Za komentiranje se morate prijaviti.

Komentarji (0)
0 - 0 / 0
 
Ni komentarjev!

Nazaj
Logotipi partnerjev Univerza v Mariboru Univerza v Ljubljani Univerza na Primorskem Univerza v Novi Gorici