Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali uporabite sodobnejši brskalnik.
|
|
SLO
|
ENG
|
Piškotki in zasebnost
DKUM
EPF - Ekonomsko-poslovna fakulteta
FE - Fakulteta za energetiko
FERI - Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko
FF - Filozofska fakulteta
FGPA - Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
FL - Fakulteta za logistiko
FNM - Fakulteta za naravoslovje in matematiko
FOV - Fakulteta za organizacijske vede
FS - Fakulteta za strojništvo
FT - Fakulteta za turizem
FVV - Fakulteta za varnostne vede
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
MF - Medicinska fakulteta
PEF - Pedagoška fakulteta
PF - Pravna fakulteta
UKM - Univerzitetna knjižnica Maribor
UM - Univerza v Mariboru
UZUM - Univerzitetna založba Univerze v Mariboru
COBISS
Ekonomsko poslovna fakulteta
Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Fakulteta za logistiko
Fakulteta za organizacijske vede
Fakulteta za varnostne vede
Fakulteta za zdravstvene vede
Knjižnica tehniških fakultet
Medicinska fakulteta
Miklošičeva knjižnica - FPNM
Pravna fakulteta
Univerzitetna knjižnica Maribor
Večja pisava
|
Manjša pisava
Uvodnik
Iskanje
Brskanje
Oddaja dela
Za študente
Za zaposlene
Statistika
Prijava
Prva stran
>
Izpis gradiva
Izpis gradiva
Naslov:
Povezanost vsebnosti vitamina C v cvetovih in plodovih različnih genotipov bezga
Avtorji:
ID
Pertinač, Špela
(Avtor)
ID
Kristl, Janja
(Mentor)
Več o mentorju...
ID
Ivančič, Anton
(Komentor)
Datoteke:
UN_Pertinac_Spela_2015.pdf
(1005,08 KB)
MD5: 325335929AD641896CCD6471D8F37E1E
Jezik:
Slovenski jezik
Vrsta gradiva:
Diplomsko delo/naloga
Organizacija:
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:
Namen raziskave je bil določiti celokupno vsebnost vitamina C v cvetovih in jagodah različnih genotipov bezga (Sambucus spp.) ter ugotoviti ali obstaja povezanost med vsebnostjo v cvetovih in jagodah. Zbrali smo vzorce socvetij v polnem cvetenju in povsem dozorelih jagod. Ekstrakcijo vitamina C smo izvedli z dodatkom 3 % raztopine metafosforjeve kisline (MPA). Za redukcijo dehidroaskorbinske kisline (DHA) v askorbinsko kislino (AA) smo dodali raztopino ditiotreitola (DTT) v trisu. Vsebnosti vitamina C v ekstraktih bezgovih cvetov in jagod smo določevali s tekočinsko kromatografijo visoke ločljivosti (HPLC). Vrednost izmerjenega vitamina C v cvetovih je bila med 3,37 mg/g in 8,12 mg/g suhe snovi, v jagodah pa med 5,76 mg/100 g in 42,32 mg/100 g svežega vzorca. Pearson-ov koeficient korelacije je znašal 0,601; kar kaže na statistično značilno korelacijsko povezanost med vsebnostjo vitamina C v cvetovih in jagodah.
Ključne besede:
vitamin C
,
askorbinska kislina
,
bezeg
,
Sambucus spp.
,
bezgovi cvetovi
,
bezgove jagode
Kraj izida:
Maribor
Leto izida:
2015
PID:
20.500.12556/DKUM-54615
NUK URN:
URN:SI:UM:DK:XB8NK9LG
Datum objave v DKUM:
14.09.2015
Število ogledov:
1705
Število prenosov:
240
Metapodatki:
Področja:
FKBV
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
PERTINAČ, Špela, 2015,
Povezanost vsebnosti vitamina C v cvetovih in plodovih različnih genotipov bezga
[na spletu]. Diplomsko delo. Maribor. [Dostopano 9 april 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=54615
Kopiraj citat
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:
Ocenjevanje je dovoljeno samo
prijavljenim
uporabnikom.
Objavi na:
Podobna dela iz repozitorija:
Naprava za testiranje nestabilnosti kolenskega sklepa
Konstruiranje naprave za testiranje zaznavanja posod na indukcijskih ploščah
Izdelava naprave za preizkušanje klešč
Naprava za testiranje tipk pralnega stroja
Priprava eksperimenta za mikrofluidiko
Podobna dela iz ostalih repozitorijev:
Naprava za testiranje pnevmatskih manipulatorjev
Naprava za testiranje povezave PPPoE
Eksperimentalna izokinetična naprava za testiranje oseb in športnikov
Testirna naprava za rotacijske enkoderje RMB44
Naprava za izvajanje kratkih stikov za preizkušanje varnosti električnih naprav
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Relationship between concentrations of vitamin C in flowers and fruits of various genotypes of elders
Opis:
The aim of the present study was to determine the contents of vitamin C in flowers and fruits of different elder (Sambucus ssp.) genotypes. Flowers were collected in full blossom and berries when they were fully ripe. The extraction of vitamin C from the samples was carried out by treating the samples with 3% metaphosphoric acid (MPA). In sample extracts, dehydroascorbic acid (DHA) was reduced to ascorbic acid (AA) by adding ditiothreitol (DTT). The contents of vitamin C in extracts of elder flowers and fruits were determined by high performance liquid chromatography (HPLC). The values of this vitamin in elder flowers ranged between 3.37 mg/g and 8.12 mg/g of dry weight, while in fruits they ranged between 5.76 mg/100 g and 42.32 mg/100 g of fresh weight. The Pearson´s correlation coefficient (0.601) indicated that there was a relatively strong positive correlation between the content of vitamin C in elder flowers and fruits.
Ključne besede:
vitamin C
,
ascorbic acid
,
elder
,
Sambucus spp.
,
elder flowers
,
elder fruits
Komentarji
Dodaj komentar
Za komentiranje se morate
prijaviti
.
Komentarji (0)
0 - 0 / 0
Ni komentarjev!
Nazaj