Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali uporabite sodobnejši brskalnik.
|
|
SLO
|
ENG
|
Piškotki in zasebnost
DKUM
EPF - Ekonomsko-poslovna fakulteta
FE - Fakulteta za energetiko
FERI - Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko
FF - Filozofska fakulteta
FGPA - Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
FL - Fakulteta za logistiko
FNM - Fakulteta za naravoslovje in matematiko
FOV - Fakulteta za organizacijske vede
FS - Fakulteta za strojništvo
FT - Fakulteta za turizem
FVV - Fakulteta za varnostne vede
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
MF - Medicinska fakulteta
PEF - Pedagoška fakulteta
PF - Pravna fakulteta
UKM - Univerzitetna knjižnica Maribor
UM - Univerza v Mariboru
UZUM - Univerzitetna založba Univerze v Mariboru
COBISS
Ekonomsko poslovna fakulteta
Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Fakulteta za logistiko
Fakulteta za organizacijske vede
Fakulteta za varnostne vede
Fakulteta za zdravstvene vede
Knjižnica tehniških fakultet
Medicinska fakulteta
Miklošičeva knjižnica - FPNM
Pravna fakulteta
Univerzitetna knjižnica Maribor
Večja pisava
|
Manjša pisava
Uvodnik
Iskanje
Brskanje
Oddaja dela
Za študente
Za zaposlene
Statistika
Prijava
Prva stran
>
Izpis gradiva
Izpis gradiva
Naslov:
UVAJANJE NETRANSGENE SOJE V SLOVENSKO PRIDELAVO
Avtorji:
ID
Fišer, Jasna
(Avtor)
ID
Bavec, Franc
(Mentor)
Več o mentorju...
Datoteke:
UN_Fiser_Jasna_2014.pdf
(2,56 MB)
MD5: 8CC9DD332EF6C81F2376B012C1AD44C9
Jezik:
Slovenski jezik
Vrsta gradiva:
Diplomsko delo/naloga
Organizacija:
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Opis:
Pomanjkanje pridelave soje v Evropi in s tem povezan podpis Deklaracije o pridelavi soje brez gensko spremenjenih organizmov v Sloveniji sta razloga za proučevanje vedenja o tej poljščini. Izvedli smo anketo, ki je bila izvedena med kmeti v Podravju, ki obdelujejo več kot 30 hektarjev njiv. Vsebovala je 11 vprašanj odprtega in zaprtega tipa. S pomočjo ankete smo spoznali, da je uporaba soje v prehrani živali v Podravju razširjena, saj jo v prehrano živali vključuje kar 77 % kmetovalcev, najpogosteje v obliki uvoženih sojinih tropin ter kot dodatek v krmnih mešanicah. Vključevanje soje v kolobar med kmetovalci še ni razširjeno, na kar vplivajo male obdelovalne površine, preteklo cenovno razmerje za beljakovinsko krmo, nepoznavanje sortimentov ter tehnike pridelave. Velik problem se kaže v neozaveščenosti o novostih, saj je bilo le 37 % anketirancev seznanjenih s podpisom Deklaracije o pridelavi netransgene soje. Kljub temu pa bi 73 % anketiranih dalo prednost gensko nespremenjeni soji in kar 90 % anketirancev bi sejalo gensko nespremenjeno seme. Na podlagi tega lahko sklepamo, da so slovenski kmetje v Podravju zainteresirani za pridelavo netransgene soje, vendar jim manjka večja ozaveščenost ter spodbuda s strani države.
Ključne besede:
soja
,
uvajanje
,
pridelava
,
Slovenija
,
gensko spremenjene rastline.
Kraj izida:
Maribor
Leto izida:
2014
PID:
20.500.12556/DKUM-47007
NUK URN:
URN:SI:UM:DK:CRX8VOCH
Datum objave v DKUM:
19.12.2014
Število ogledov:
1553
Število prenosov:
209
Metapodatki:
Področja:
FKBV
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
FIŠER, Jasna, 2014,
UVAJANJE NETRANSGENE SOJE V SLOVENSKO PRIDELAVO
[na spletu]. Diplomsko delo. Maribor. [Dostopano 19 april 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=47007
Kopiraj citat
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:
Ocenjevanje je dovoljeno samo
prijavljenim
uporabnikom.
Objavi na:
Podobna dela iz repozitorija:
Model ravnanja z odpadki v Splošni bolnišnici Celje
Vpliv osvetljenosti predorov na psihofizične sposobnosti uporabnikov
Koncepti zanesljivosti varnostne razsvetljave
Avtomatska varnostna razsvetljava
Znižanje porabe električne energije za javno razsvetljavo v občini Sežana
Podobna dela iz ostalih repozitorijev:
Črpanje sredstev iz Kohezijskega sklada
Črpanje sredstev iz Kohezijskega sklada EU
Voda kot generator konfliktov na Afriškem rogu
Handling and management of hospital wastes
Modeliranje, vrednotenje in izbira variant razsvetljave zunanjega okolja
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
INTRODUCTION OF NONTRANSGENIC SOYA IN SLOVENIAN PRODUCTION
Opis:
Lack of soya production in Europe and in connection with this signing of Declaration of soya production without genetically modified organisms in Slovenia are two reasons for researching the behaviour about this field crop. We have performed a pole which has been done among farmers in Podravje region that work on more than 30 hectares of fields. It has 11 questions of opened and closed type. We have found with its help that using soya in food for animals in Podravje region is wide spread because it is included in 77% feeding of farmers’ animals, mostly in the form of imported soya skins and as additive to fodder mixtures. Including soya in circulation, it still is not widespread among farmers which are affected by small cultivating areas, past price proportion for protein fodder, not knowing the assortment, and the techniques of production. A big problem has been shown in unawareness of assortments and techniques of production because only 37% of the respondents knew about the signing of the Declaration about non-transgenic soya. Even though 73% of the respondents would give advantage to genetically unmodified soya and 90% of the respondents would sow genetically unmodified seeds. According to that, we can conclude that the Slovenian farmers in Podravje are interested in production of non-transgenic soya. However, they lack higher awareness and encouragement from the state.
Ključne besede:
soya
,
introduction
,
production
,
Slovenia
,
genetically modified plants.
Komentarji
Dodaj komentar
Za komentiranje se morate
prijaviti
.
Komentarji (0)
0 - 0 / 0
Ni komentarjev!
Nazaj