Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali uporabite sodobnejši brskalnik.
|
|
SLO
|
ENG
|
Piškotki in zasebnost
DKUM
EPF - Ekonomsko-poslovna fakulteta
FE - Fakulteta za energetiko
FERI - Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko
FF - Filozofska fakulteta
FGPA - Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
FL - Fakulteta za logistiko
FNM - Fakulteta za naravoslovje in matematiko
FOV - Fakulteta za organizacijske vede
FS - Fakulteta za strojništvo
FT - Fakulteta za turizem
FVV - Fakulteta za varnostne vede
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
MF - Medicinska fakulteta
PEF - Pedagoška fakulteta
PF - Pravna fakulteta
UKM - Univerzitetna knjižnica Maribor
UM - Univerza v Mariboru
UZUM - Univerzitetna založba Univerze v Mariboru
COBISS
Ekonomsko poslovna fakulteta
Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Fakulteta za logistiko
Fakulteta za organizacijske vede
Fakulteta za varnostne vede
Fakulteta za zdravstvene vede
Knjižnica tehniških fakultet
Medicinska fakulteta
Miklošičeva knjižnica - FPNM
Pravna fakulteta
Univerzitetna knjižnica Maribor
Večja pisava
|
Manjša pisava
Uvodnik
Iskanje
Brskanje
Oddaja dela
Za študente
Za zaposlene
Statistika
Prijava
Prva stran
>
Izpis gradiva
Izpis gradiva
Naslov:
Priprava in analiza filmov iz mešanice glukomanana in keratina iz piščančjega perja
Avtorji:
ID
Urisk, Zala
(Avtor)
ID
Strnad, Simona
(Mentor)
Več o mentorju...
ID
Kreže, Tatjana
(Komentor)
Datoteke:
MAG_Urisk_Zala_2014.pdf
(3,00 MB)
MD5: 65781A2AF213892F51384581D21DB514
Jezik:
Slovenski jezik
Vrsta gradiva:
Magistrsko delo/naloga
Tipologija:
2.09 - Magistrsko delo
Organizacija:
FS - Fakulteta za strojništvo
Opis:
Perutninsko perje predstavlja pomemben industrijski odpadek, ki vsakodnevno nastaja pri proizvodnji in predelavi perutninskega mesa. Zaradi tega potekajo številne raziskave možnosti njegove ponovne uporabe oziroma razvoja novih materialov in produktov iz perutninskega perja. Uporaba keratina iz perja za izdelavo funkcionalnih filmov je ena od pomembnejših smeri razvoja na tem področju, saj je zamenjava izdelkov, temelječih na petrokemičnih polimerih, z organskimi eden od osnovnih ciljev razvoja materialov v prihodnje. V magistrskem delu z naslovom »Priprava in analiza filmov iz mešanic glukomanana in keratina iz piščančjega perja« je bil namen preučiti možnosti uporabe keratina, pridobljenega iz piščančjega perja, v mešanicah z glukomananom za pripravo filmov, ki bi lahko predstavljali nosilce za različne protimikrobne aktivne substance, antibiotike, antioksidante, ipd. Pri pripravi filmov smo keratinu, ekstrahiranemu iz piščančjega perja, za izboljšanje fizikalnih lastnosti dodajali drug biopolimer z visokim povprečjem molskih mas, konjak glukomanan. S pomočjo analiznih metod, kot so optična mikroskopija, FTIR spektroskopija, določanje mehanskih lastnosti, analiza nabrekanja filmov v vodi in navzemanje vlage, določanje termičnih lastnosti ter določanje kontaktnega kota z vodo, smo ugotavljali, kakšne fizikalne in kemične lastnosti imajo pripravljeni filmi in kakšne so njihove možnosti za nadaljnjo uporabo. Ugotovili smo, da dodatek konjak glukomanana keratinu močno vpliva na mehanske lastnosti filmov, zaradi uvedbe velikega števila hidroksilnih skupin pa zviša adsorpcijo vlage.
Ključne besede:
piščančje perje
,
keratin
,
glukomanan
,
funkcionalni filmi
,
kontaktni kot
,
FTIR spektroskopija
,
termogravimetrija
Kraj izida:
Maribor
Založnik:
[Z. Urisk]
Leto izida:
2014
PID:
20.500.12556/DKUM-46118
UDK:
678.567.017.86:591.478(043.2)
COBISS.SI-ID:
18339606
NUK URN:
URN:SI:UM:DK:QGC0LVUP
Datum objave v DKUM:
29.10.2014
Število ogledov:
2364
Število prenosov:
215
Metapodatki:
Področja:
KTFMB - FS
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
URISK, Zala, 2014,
Priprava in analiza filmov iz mešanice glukomanana in keratina iz piščančjega perja
[na spletu]. Magistrsko delo. Maribor : Z. Urisk. [Dostopano 6 april 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=46118
Kopiraj citat
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:
Ocenjevanje je dovoljeno samo
prijavljenim
uporabnikom.
Objavi na:
Podobna dela iz repozitorija:
Deformacijska analiza geodetskih mrež za potrebe ugotavljanja stabilnosti objektov po metodi Hannover
Integracija tehnologij industrije 4.0 za avtomatizacijo spremljanja procesa gradnje
Primerjava geodetskih metod na zahtevnem gradbenem objektu
Analiza uporabnosti sodobnih geodetskih instrumentov
Možnost merjenja dinamičnega odziva konstrukcij z nekontaktnimi geodetskimi metodami
Podobna dela iz ostalih repozitorijev:
Zasnova projekta dolgoročnega spremljanja premikov geotehničnih objektov na osnovi opazovanj GNSS
Praktična uporabnost nekaterih nedestruktivnih preiskovalnih metod pri načrtovanju pregledov premostitvenih objektov
Odkrivanje napak v sistemih s kompleksno dinamiko: primer končne kontrole kakovosti sesalnih enot
Eksperimentalno vrednotenje dvofaznega toka plin-kapljevina v vzgonskem reaktorju
Priprava gradiva za prenovo študijskih programov gradbeništva na Fakulteti za gradbeništvo in geodezijo, Univerze v Ljubljani
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Preparation and analysis of glucomanan/feather - keratin blend films
Opis:
Poultry feathers are an important industrial waste that is produced daily in the production and processing of poultry meat. A big part of research is now focused on new possibilities of reusing waste feathers or developing new materials. One of the most important ways of development in this area is using waste poultry feathers for producing functional films, because replacing petrochemical polymers with organic polymers is one of the main focuses in the future. In our study entitled »Preparation and analysis of glucomannan and feather keratin blend films« we have focused on studying the possibilities of using keratin, extracted from chicken feathers in combination with konjac glucomannan to prepare films that would represent a substrate for different anti-microbial active substances, antibiotics, antioxidants, etc. The preparation of keratin films included adding another biopolimer with high average molecular weight to the keratin solution, konjac glucomannan. With a variety of analytical methods like optical microscopy, FTIR spectroscopy, determination of mechanical properties, analysis of film swelling in water and moisture content, determination of thermal properties and determination of contact angle with water, we have determined physical and chemical properties of the films and what are their possibilities for future use. We have established that the introduction of konjac glucomannan in the structure of the film has an important role in improving mechanical properties, since the high molecular weight of glucomannan contributes to its elasticity. Adding konjac glucomannan, which has high hydroxyl group content, to the film structure also improves its hydrophilic properties.
Ključne besede:
chicken feathers
,
keratin
,
glucomannan
,
functional films
,
contact angle
,
FTIR spectroscopy
,
thermogravimetry
Komentarji
Dodaj komentar
Za komentiranje se morate
prijaviti
.
Komentarji (0)
0 - 0 / 0
Ni komentarjev!
Nazaj