Vaš brskalnik ne omogoča JavaScript!
JavaScript je nujen za pravilno delovanje teh spletnih strani. Omogočite JavaScript ali uporabite sodobnejši brskalnik.
|
|
SLO
|
ENG
|
Piškotki in zasebnost
DKUM
EPF - Ekonomsko-poslovna fakulteta
FE - Fakulteta za energetiko
FERI - Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko
FF - Filozofska fakulteta
FGPA - Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo
FKBV - Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
FKKT - Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo
FL - Fakulteta za logistiko
FNM - Fakulteta za naravoslovje in matematiko
FOV - Fakulteta za organizacijske vede
FS - Fakulteta za strojništvo
FT - Fakulteta za turizem
FVV - Fakulteta za varnostne vede
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
MF - Medicinska fakulteta
PEF - Pedagoška fakulteta
PF - Pravna fakulteta
UKM - Univerzitetna knjižnica Maribor
UM - Univerza v Mariboru
UZUM - Univerzitetna založba Univerze v Mariboru
COBISS
Ekonomsko poslovna fakulteta
Fakulteta za kmetijstvo in biosistemske vede
Fakulteta za logistiko
Fakulteta za organizacijske vede
Fakulteta za varnostne vede
Fakulteta za zdravstvene vede
Knjižnica tehniških fakultet
Medicinska fakulteta
Miklošičeva knjižnica - FPNM
Pravna fakulteta
Univerzitetna knjižnica Maribor
Večja pisava
|
Manjša pisava
Uvodnik
Iskanje
Brskanje
Oddaja dela
Za študente
Za zaposlene
Statistika
Prijava
Prva stran
>
Izpis gradiva
Izpis gradiva
Naslov:
Zdravstvena nega otroka z alergijo na hrano
Avtorji:
ID
Trstenjak, Anja
(Avtor)
ID
Pajnkihar, Majda
(Mentor)
Več o mentorju...
ID
Roškar, Zdravko
(Komentor)
ID
Harih, Metka
(Komentor)
Datoteke:
VS_Trstenjak_Anja_2011.pdf
(2,05 MB)
MD5: 5A80DEBA23C6F99ECADA730A58BA8D9C
PID:
20.500.12556/dkum/6d927c13-8892-49be-86f3-55bc6fb3c985
Jezik:
Slovenski jezik
Vrsta gradiva:
Diplomsko delo
Organizacija:
FZV - Fakulteta za zdravstvene vede
Opis:
Vse pogosteje se srečujemo z otroki, ki so alergični na različna živila in dodatke v hrani. Zato je ključnega pomena, da se pri otroku čim prej diagnosticira alergija, da se lahko prične ustrezno zdravljenje in da se alergogene snovi nemudoma izključilo iz njegove prehrane. Namen: V diplomskem delu smo predstavili alergije na hrano pri otrocih, opisali smo najpogostejše alergene v hrani, znake alergij in načine dokazovanja alergij ter zdravljenja. V nadaljevanju smo predstavili naloge in vlogo medicinske sestre pri obravnavi otroka z alergijo na hrano ter najpogosteje uporabljene negovalne diagnoze. Metodologija raziskovanja: Raziskava je temeljila na kvantitativni metodologiji. Za zbiranje podatkov smo uporabili anketni vprašalnik, ki je vseboval 25 vprašanj odprtega in zaprtega tipa. V raziskavi je sodelovalo 31 članov negovalnega tima. Rezultati: Pri otrocih je najpogostejša alergija na mleko. Najpogostejši simptomi pri alergijah na hrano so driska, koprivnica, atopijski dermatitis, angioedem, slabost in bruhanje. V raziskavi smo ugotovili, da je na oddelkih najpogosteje predpisana brezmlečna dieta, sledijo ji dieta brez jajc, celiakalna dieta in standardna eliminacijska dieta. Alergije najpogosteje ugotavljajo z dokazovanjem specifičnih Ig E v krvi, z obremenitvenim testom in kožnimi testi prick to prick. Naloge medicinske sestre v obravnavi otroka so predvsem, da skrbi za zdravstveno nego otroka in njegovo prehrano. Potreben je pogovor s starši in nadzor nad prineseno hrano na oddelek. Vloga medicinske sestre je predvsem zdravstveno-vzgojno delo s straši in otroki, ki zajema tako pogovor, pomoč in svetovanje, da je otroku zagotovljeno najlepše otroštvo. Sklep: Pri otrocih je evidentnih veliko alergij na hrano. Pomembno vlogo pri tem ima zdravstveno-vzgojno delo medicinske sestre, ki najbolje pomaga in svetuje tako staršem kot tudi otrokom.
Ključne besede:
otrok
,
zdravstvena nega
,
alergeni v prehrani
,
zdravstvena-vzgoja
Kraj izida:
Maribor
Založnik:
[A. Trstenjak]
Leto izida:
2011
PID:
20.500.12556/DKUM-19050
UDK:
613.2:616-053.2
COBISS.SI-ID:
1714340
NUK URN:
URN:SI:UM:DK:RB1UJHCU
Datum objave v DKUM:
19.09.2011
Število ogledov:
4136
Število prenosov:
848
Metapodatki:
Področja:
FZV
Citiraj gradivo
Navadno besedilo
BibTeX
EndNote XML
EndNote/Refer
RIS
ABNT
ACM Ref
AMA
APA
Chicago 17th Author-Date
Harvard
IEEE
ISO 690
MLA
Vancouver
:
TRSTENJAK, Anja, 2011,
Zdravstvena nega otroka z alergijo na hrano
[na spletu]. Diplomsko delo. Maribor : A. Trstenjak. [Dostopano 16 april 2025]. Pridobljeno s: https://dk.um.si/IzpisGradiva.php?lang=slv&id=19050
Kopiraj citat
Skupna ocena:
0.5
1
1.5
2
2.5
3
3.5
4
4.5
5
(0 glasov)
Vaša ocena:
Ocenjevanje je dovoljeno samo
prijavljenim
uporabnikom.
Objavi na:
Podobna dela iz repozitorija:
Pravica iskalcev zaposlitve do socialnih ugodnosti v državi članici gostiteljici
Pravice delničarjev
Creation of own reserves for own shares in the acquisition of own shares for withdrawal by simplified procedure under Slovenian law where the consideration is paid in instalments
Splošna načela kot vir prava EU in njihovi izbrani pravni učinki
Izključitev manjšinskih delničarjev
Podobna dela iz ostalih repozitorijev:
Varstvo pravic manjšinskih delničarjev v primerih koncentracije lastništva v podjetju
Poseganje države v delniško družbo
Človekove pravice v pravu Evropske unije
Večletni pravni posli v javnem sektorju v pravu Evropske unije
Evropska delniška družba v praksi
Postavite miškin kazalec na naslov za izpis povzetka. Klik na naslov izpiše podrobnosti ali sproži prenos.
Sekundarni jezik
Jezik:
Angleški jezik
Naslov:
Nursing care of a children with food allergy
Opis:
More and more frequently we are facing with children who are allergic to various foods and food additives. Therefore it is crucial to diagnose a food allergy of a child as soon as possible, begin an appropriate treatment and to exclude allergic matter immediately is out of his diet. Purpose: In this diploma we presented food allergies in children, we described the most common allergens in food, allergy symptoms and methods of proving an allergy and treatment. Further we presented the tasks and a main role of a nurse in treatment of child with food allergy and the most frequently used nursing diagnoses. Research methodology: The study was based on qualitative methodology. For gathering of data we used a questionnaire, which contained 25 open and closed questions. In the study we involved 31 members of a nursing team. Results: In children, the most frequently allergy is on milk. The most frequent symptoms of food allergy are diarrhea, urticaria, atopic dermatitis, angioedema, nausea, and vomiting. In this study we found that in departments most commonly prescribed is non-milk diet, followed by a diet without eggs, coeliac diet and standard eliminatory diet. The most common food allergy is established by proving of specific Ig E in blood, using load tests and skin tests prick to prick. The main task of a nurse in treatment of a child is mainly to take care of a child and for its consumption. A conversation with parents and the control of food brought to the department is needed. The role of a nurse is primarily health-educational work with parents and children, which includes discussion, help and advice to ensure the child's best childhood. Conclusion: In children, it is evident a lot of food allergies. Important role in the health-educational work of nurse is to help and advice both parents and children.
Ključne besede:
children
,
nursing care
,
food allergens
,
health-education
Komentarji
Dodaj komentar
Za komentiranje se morate
prijaviti
.
Komentarji (0)
0 - 0 / 0
Ni komentarjev!
Nazaj